Rukomet

Suspenzija znači gašanje rukometa

Suspenzija znači gašanje rukometa
Foto: N.N. | Suspenzija znači gašanje rukometa

Negiranje reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. značilo bi gašenje rukometa u BiH, kaže selektor BiH Bilal Šuman.

Sutra će se Evropska rukometna federacija (EHF), koja je zaprijetila sankcijama Rukometnom savezu BiH ukoliko se ne riješi krizna situacija, očitovati o tome šta su u RS BiH uradili na rješavanju problema.

"Nema razloga da se to desi. Šta se dešava unutar Saveza je interna stvar, EHF s tim nema ništa. Tako bi trebalo da bude sve dok mi ispunjavamo obaveze", ističe Šuman.

Danas je i sjednica Upravnog odbora RS BiH, a Šuman od Saveza očekuje da ispuni uslove kako ne bi opet doveli u pitanje odigravanje utakmica.

"Vjerujem da su svjesni šta im je činiti i šta im predstoji. Što se sportskog aspekta tiče mi se spremamo kao da smo Francuska, a daleko smo od toga. Živim za dan kada ću sa svojim momcima zaigrati na Evropskom prvenstvu. Žao mi je što se u fokus ne stavljaju igrači, nego se i dalje priča o upravnim odborima, ID broju, kancelariji i drugim stvarima. Bez obzira na sve te probleme, igrači su ti koji će na kraju opet doći. Malo ko ih spominje, stavljaju se u peti džep. Ovi momci su tu godinama i mislim da su naredne kvalifikacija šansa ove generacije, da s njima odemo na Euro 2020. To bi bio veliki iskorak kako za njih, tako za budućnost svih mladih igrača u BiH, cijelog stanja u kojem se nalazi bh. rukomet", ističe Šuman.

Zahvaljujući Šumanu, BiH će biti pojačana u narednim kvalifikacija, s obzirom na to da će se stručnom štabu priključiti legendarni danski rukometaš Lase Boesen, a bh. rukometaše će posjetiti i nekada jedan od najboljih golmana svijeta Kasper Hvit.

"To je pozitivna priča. Dolaze neki ljudi koji ne znaju gdje se geografski nalazi BiH. To je valjda neki dokaz da imamo nekog uticaja u Evropi. Lase je prošao sve u životu, osvojio gotovo sve, tako da će nam biti od velike koristi", kaže Šuman. Kvalifikacije kreću 24. oktobra, a u Grupi 5 su Bjelorusija, Češka, Finska i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije