Rukomet

Svi tipuju na Francuze

Svi tipuju na Francuze
Svi tipuju na Francuze

Svjetsko prvenstvo za rukometaše koje se održava u Kataru ulazi u završnicu, preostale su još utakmice polufinala te nakon toga borba za medalje.

Ne treba zaboraviti ni oglede za plasman od petog do osmog mjesta, jer selekcije od drugog do sedmog mjesta izboriće plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Svjetski šampion će direktno na Olimpijadu.

Naravno, sve oči uprte su u današnje polufinalne oglede, u kojima će se sastati Katar - Poljska i Francuska - Španija. Gotovo svi rukometni stručnjaci, ali i predstavnici medija koji prate Svjetsko prvenstvo, i dalje favorizuju Francuze i daju im najveće šanse za osvajanje trona.

No, oni su svjesni da ih na tom putu ne čeka nimalo lagan posao. Istina, u četvrtfinalu sa Slovenijom još jednom su demonstrirali svoju snagu, ali sa Španijom ih čeka mnogo teži posao.

"Imali smo tešku utakmicu u četvrtfinalu, iako to krajnji rezultat ne pokazuje. Igrali smo sjajnu odbranu i dosta se potrošili. Sada nas čeka Španija. Oni su aktuelni svjetski šampioni i to sve govori o njima. Igraju odlično od samog početka turnira i za mene je naš susret finale prije finala. Naravno, pokušaćemo biti na našem najvišem nivou, jer samo tako možemo do finala. Definitivno nas čeka najteža utakmica prvenstva. Mislim da su Španci trenutno jedina reprezentacija koja nas može zaustaviti, ali se nadam da se to neće dogoditi u polufinalu", kaže Žerom Fernandez, donedavno kapiten Francuske i čovjek koji ima pregršt medalja sa "trikolorima".

I Španci pred veliki duel polufinala naglašavaju kako su Francuzi trenutno najbolji u svijetu i prepuštaju im ulogu favorita.

"Imali smo strašno teško četvrtfinale sa Dancima. Pobjednik je riješen tek u posljednjoj sekundi, a sada nas čeka još teži rival. Smatram da je Francuska najbolja svjetska reprezentacija i jasno je da će biti vrlo teško doći do finala preko njih. Međutim, imamo veliku želju da nastavimo svoj put ka odbrani naslova, što bi bio oroman uspjeh. Nećemo se predati i igrači će dati sve od sebe da savladaju velikog protivnika", rekao je Manolo Kadenas, selektor "crvene furije".

Osim Danijela Šarića, u polufinalu će boje Katara braniti i Eldar Memišević, još jedan rukometaš bh. korijena. Ovaj rođeni Maglajlija već niz godina nosi katarski dres i sjajno igra na poziciji desnog krila.

"Kada smo počeli pripreme za Svjetsko prvenstvo, malo nas je vjerovalo da ćemo doći do polufinala. Neka naša razmišljanja i želje bili su četvrtfinale. Išli smo korak po korak i došli do ovog ogromnog uspjeha. Sada ćemo u polufinalu još jednom dati maksimum i pokušati otići do finala, jer bi zaista bila šteta da propustimo ovu priliku. No, i ako izgubimo, nećemo previše tugovati, nego ćemo se fokusirati na borbu za bronzanu medalju. Sa Poljskom će biti jako dobra i teška utakmica za obje selekcije, ali se nadam da ćemo na kraju mi slaviti", kazao je Memišević.

Rezultati četvrtfinala: Hrvatska - Poljska 22:24, Katar - Njemačka 26:24, Danska - Španija 24:25, Slovenija - Francuska 23:32. Satnica polufinala: "Lusail arena": Katar - Poljska (16.30 sati), Francuska - Španija (19).

Kladionica

Poljska - Katar 2,30   8,50   1,95

Španija - Francuska 3,20   9,00   1,55

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije