Rukomet

Velikan dotakao dno

Velikan dotakao dno
Velikan dotakao dno

Rukometašice Borca, višestruke prvakinje BiH, pale su na posljednje mjesto tabele Premijer lige BiH i do kraja sezone im predstoji velika borba za opstanak u ovom rangu takmičenja.

Banjalučanke su ove sezone zabilježile tri pobjede i 13 poraza.

"U najgoroj smo situaciji. Imamo veoma težak raspored do kraja sezone, igramo gotovo od početka lige pod pritiskom, ali vjerujem da možemo izboriti ostanak u Premijer ligi. Sljedeće kolo smo slobodni, a onda slijede utakmice sa Zrinjskim, Izviđačem, Ilidžom i Mirom", rekao je Ranko Gligorić, trener i direktor Borca.

Borac je posljednji poraz zabilježio u subotu. U utakmici 17. kola izgubio je kao gost od Goražda rezultatom 23:24.

"Teško je igrati pod pritiskom, pogotovo neiskusnoj ekipi kakvu mi imamo. Fali nam samopouzdanja, a nije lako igrati ni nakon osam sati vožnje. Ali, putovanje na dan utakmice nije alibi jer tako rade sve ekipe. Ipak, i pored svega dosta smo dobro odigrali, imali smo igru možda i za tri boda, a remi nam je izmakao posljednjih sedam sekundi utakmice. Djevojke su se borile, pokazale su želju, ali nismo uspjeli da osvojimo bod u Goraždu", istakao je Gligorić i dodao da je ekipa nastupila bez Dragane Crnić, koja je odlučila da više ne igra.

Crnićeva se na polusezoni vratila u klub, sa još nekoliko iskusnijih igračica, ali u Borcu više neće moći da računaju na nju.

Osipanje šampionske generacije banjalučkog kluba prije nekoliko godina desilo se zbog finansijske krize, koja sve više potresa nekad jedan od najuspješnijih kolektiva u BiH. Šestostruki uzastopni prvak BiH (2007, 2008, 2009, 2010, 2011. i 2012) posljednju titulu je osvojio 2012. Godinu dana kasnije je bio treći, prošle godine 10, sada se bori za ostanak i jedva preživljava, a rukometašice ni ne igraju za platu.

Rezultati 17. kola: Zrinjski - Ilidža 29:26, Izviđač - Lokomotiva 37:28, Grude Autoherc - Katarina 33:23, Bihać - Krivaja 24:23. Slobodna je ekipa Mire. Poredak: 1. Grude Autoherc 45, 2. Ilidža 33, 3. Katarina 31, 4. Zrinjski 29, 5. Goražde 27, 6. Lokomotiva 19, 7. Izviđač 16, 8. Krivaja 16, 9. Mira 15, 10. Bihać 12, 11. Borac 9.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije