Rukomet

Zagreb do pobjede nad Borcem u drugom poluvremenu (Foto)

Zagreb do pobjede nad Borcem u drugom poluvremenu (Foto)
Zagreb do pobjede nad Borcem u drugom poluvremenu (Foto)

BANJALUKA - U četvrtom kolu regionalne rukometne lige Borac je večeras u Banjaluci, pred prepunim "Borikom", izgubio od Zagreba sa 24:29 (14:14).

U paklenoj atmosferi koju je stvorilo više od 4.000 gledalaca, Banjalučani su odlično odigrali prvo poluvrijeme. U jednom trenutku vodili su sa četiri gola razlike (10:6), ali su iskusni gosti uspjeli da na odmor odu sa poravnatim rezultatom.

U nastavku, zagrebački tim je pokazao zašto je jedan od najboljih sastava u Evropi. Predvođen fenomenalnim Ivanom Balićem gosti su preuzeli konce igre u svoje ruke, pojačali odbranu i preokrenuli rezultat.

Borcu nije pomogla ni frenetična podrška sa tribina, jer su ovog puta naišli na izuzetno kvalitetnog protivnika.

Bio je ovo drugi poraz crveno-plavih u SEHA ligi, dok je Zagreb zabilježio drugu pobjedu.

Istinski spektakl protekao je bez incidenta, ali je utisak donekle pokvario sudijski dvojac iz Crne Gore, Ivan Pavičević i Miloš Ražnatović, koji su bili najslabiji akteri ove prelijepe rukometne predstave.

"Ovo je bila vrhunska rukometna predstava, kakva odavno nije viđena u Banjaluci", rekao je Dragan Marković, trener Borca, i dodao: "Zagreb je pokazao koliko je jak. Svjetska je to ekipa, ali mislim da nije bio bolji za pet golova. Mojim igračima nemam šta da zamjerim. Igrali su srcem i zato su na kraju nagrađeni aplauzom ove naše divne publike. Atmosfera je bila nezaboravna i mislim da se Banjaluka pokazala u najljepšem mogućem svjetlu".

Ivica Obrvan, strateg Zagreba, naglasio je da su njegovi rukometaši morali da ulože maksimum da bi savladali Borac: "Znali smo da će utakmica biti teška, jer je Borac dobra momčad. U prvom poluvremenu nismo bili na svojoj razini, ali smo u nastavku sve to nadoknadili. Publika je bila prava, ovo je dokaz da je pokretanje regionalne lige bio pun pogodak. Ako se u takmičenje uključe slovenački i mađarski klubovi, biće to jedna od najboljih liga u Evropi. Zahvalio bih se Borcu na dočeku i poželio mu mnogo uspjeha u budućnosti."

Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog rukometa, izjavio je za "Nezavisne novine" da su svi u redovima Zagreba CO oduševljeni prijemom u Banjaluci.

"Banjaluka je bila i ostala rukometni grad. Vidjelo se to i sada. Impresionirani smo dočekom, kako čelnika Borca, tako i publike. Atmosfera je bila vrhunska i zaista mi je žao što niko od TV kuća nije prenosio utakmicu. Nadamo se da će se Borac vratiti na stare staze uspjeha i da će organizacijski dostići razinu našeg kluba. Borac i Zagreb su oduvijek imali dobre odnose, a tako će biti i ubuduće", izjavio je Gobac.

Božidar Jović, sportski direktor Zagreba koji je ponikao u Borcu, ističe da je ova utakmica pokazala kako treba da se grade odnosi između klubova.

"Sve je bilo kako smo samo poželjeti mogli. Od prijema, preko utakmice, pa do prijateljske atmosfere. Ovako klubovi treba da sarađuju, da grade čvrste veze, da pomažu jedni drugima...", kaže Jović i nastavlja: "Zagreb je sada bio bolji, ali i Borac je pokazao da je jak. Rekao sam to i Markoviću poslije utakmice."

Na pitanje šta bi banjalučkoj ekipi bilo potrebno da bi dostigla zagrebačku, bivši proslavljeni pivot je odgovorio: "Evidentno je da Borcu treba kvalitetan lijevi bek, bombarder, da tako kažem. Recimo, naš Gojun bi mu dobro došao... Isto tako, mislim da Banjalučanima nedostaje još jedan pivot. Krila su dobra, ali bi možda trebala biti drugačijih profila."

Jović je otkrio i koji je to igrač Borca zapeo za oko hrvatskom šampionu: "Zanimljiv nam je mali Marko Panić. Igra i lijevom i desnom rukom, što je rijetkost u rukometu."

Bivši as navodi još jedan detalj koji igrače i stručni štab Zagreba nije ostavio ravnodušnim: "Pošto smo odmah nakon utakmice krenuli u Zagreb, od Borca smo dobili lanč pakete. Na oduševljenje igrača, u njima su se nalazili ćevapi i šiš ćevapi... Bili su, zaista, ukusni."

Statistika

Dvorana: "Borik". Gledalaca: 4.500.

Sudije: Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović (Crna Gora).

Sedmerci: Borac M:tel 2 (2), Zagreb CO -.

Isključenja: Borac M:tel 8, Zagreb CO 4 minuta.

Crveni karton (treće isključenje): Vladimir Vranješ (Borac M:tel) u 58. minutu.

BORAC M:tel: Blažević (2 odbrane), Ljubišić (11 odbrana), Haseljić, Sabljić 2, Panić 5, Tešić, Stojanović 4 (2), Mikić 1, Mandić, Šubara, Obradović 4, Karačić 2, Trivundža 2, Čelić, Đukić 2, Vranješ 2.

Trener Dragan  Marković.

ZAGREB CO: Šego (15 odbrana), Pešić (2 odbrane), Marić 7, Stepančić, Kopljar 5, Matulić 2, Šprem 1, Špiler 5, Gojun 2, Horvat 1, J. Valčić 1, Vukić 2, T. Valčić 3, Balić, Gal.

Trener: Ivica Obrvan.

Pokloni

Administrativna služba grada Banjaluka, na čelu sa gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem, goste iz Zagreba dočekala je kako i priliči - prigodnim poklonima.

Umjetničku sliku Davidović je uručio direktoru Zagreba CO Bartolu Kalebu, kao i Ivanu Baliću, najboljem rukometašu svijeta svih vremena po anketi IHF-a.

Izvršni potpredsjednik hrvatskog šampiona Zoran Gobac primio je iz ruku člana UO Borac M:tela Milana Radovića plaketu za doprinos i razvoj rukometnog sporta, a plaketu za postignute rezultate i uspjehe u Borcu, te monografiju grada Banjaluka, dobio je Božidar Jović, sportski direktor Zagrepčana.

Davidović je predao sliku i Goranu Maliću, koji se nakon 16 godina provedenih u Borcu oprostio od aktivnog igranja i sjeo u fotelju sportskog direktora "crveno-plavih". Maliću je u ime Borca uručena i plaketa, te dres sa brojem 3.

Balić jedva izašao iz dvorane

Koliko je Ivano Balić popularan, najbolje se vidjelo u "Boriku". Nakon što je dobio aplauz primajući umjetničku sliku od gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, po završetku utakmice je jedva izašao iz dvorane.

U holu banjalučkog "hrama sporta" okupili su se mnogobrojni fanovi, koji su tražili autogram i željeli da se fotografišu s najboljim rukometašem svih vremena. Balić je tek uz pomoć obezbjeđenja napustio "Borik" i pridružio se saigračima u autobusu.

O samoj utakmici Balić nije mnogo pričao.

"Ovaj meč je pokazao da ćemo se za svaku pobjedu morati dobro pomučiti. Borac je igrao nešto bolje obranu u prvom, a mi u drugom poluvremenu. Bio je gušt igrati pred bučnim gledateljima. Bolje je da je tako, nego da domaće utakmice igramo pred polupraznim tribinama", izjavio je Balić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije