Sportovi na vodi

Banjalučanka Valentina Škorić ruši barijere u svijetu vodenog sporta (FOTO)

Banjalučanka Valentina Škorić ruši barijere u svijetu vodenog sporta (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučanka Valentina Škorić ruši barijere u svijetu vodenog sporta (FOTO)

BANJALUKA - Dvadesetčetvorogodišnja Valentina Škorić svojim primjerom ruši rodne predrasude, jer je jedina žena skiper u Banjaluci, a prije dvije godine postala je prva i jedina žena u Bosni i Hercegovini koja posjeduje licencu Međunarodne rafting federacije za rafting vodiče.

Kako kaže ova mlada Banjalučanka u razgovoru za "Nezavisne novine", zasad je jedina skiperka u Banjaluci, ali kroz osmijeh dodaje da bi voljela da se više djevojaka zainteresuje za ovaj sport, bilo da je u pitanju sportski ili turistički rafting.

"Rođena sam ovdje i prve plivačke pokrete sam napravila upravo u rijeci Vrbas. Obožavam rijeku, vodu, prirodu i sve što ima veze sa raftingom. Ovaj sport sam zavoljela istog trenutka kada sam prvi put posjetila Rafting klub 'Kanjon', gdje sam prvo došla kao gost, jer su moji prijatelji tamo radili kao vodiči. Iskreno, nisam ni razmišljala da bih mogla biti rafting vodič, jer u ovom sportu i nema mnogo žena", priča Valentina i dodaje da se ozbiljno raftingom počela baviti 2021. godine, i članica je Rafting kluba "Kanjon" već četiri godine, a bila je i dio ženske reprezentacije BiH koja je predstavljala državu na Svjetskom prvenstvu u raftingu 2022. godine.

"Što se tiče rezultata u sportskom raftingu, nismo bile na vrhu rang-liste, ali mi kao tim smo veoma zadovoljne, što nam je u najbitnije. Nemam svoj stalni tim djevojaka, tako da, kada smo se okupile za Svjetsko prvenstvo imale smo jako malo vremena za pripremu, pa s obzirom na sve okolnosti rezultat je bio i više nego dobar. Iz tog razloga, iskoristiću ovu priliku da pozovem sve zainteresovane osobe ženskog pola da mi se pridruže i pronađu svoje mjesto u našoj rafting porodici, ukoliko zaista vole rijeke i avanturu", kaže Valentina.

Dodaje da je put do licence bio izazovan, ali da je shvatila da je to njen životni put i voli da bude na vodi, za svoju dušu.

"Možda zvuči kao floskula, ali najbitnije je da budete istrajni u onome što volite i da zaista nema barijera, ako ne odustanete. Na prvoj obuci nisam bila jedina djevojka, bile su tu još dvije djevojke, moje prijateljice, ali one su odustale. Ja sam ostala i od tada sam, i zasad, još uvijek jedina. Voljela bih da ima više žena u raftingu, jer kao i u svakom drugom poslu i sportu, i ovdje žene imaju svoje mjesto. U našem klubu nikada prije mene nije bilo žena, ne zato što je to neko branio, već upravo zato što djevojke i žene nisu došle da se okušaju i da daju sebe ovoj profesiji", priča Valentina i ističe da daje svoj maksimum da bi mogla parirati muškim radnim kolegama.

Savjetuje svima da pokušaju i da daju šansu raftingu bar jednom u životu i ističe da je najbitnije slušati upute rafting vodiča, kao i uživanje u predivnoj prirodi, u svim godišnjim dobima.

"Mi smo obezbijeđeni opremom čak i za neke niže temperature, za zimske dane, ali rijetko ima zainteresovanih osoba za rafting po takvom vremenu. Zato se početak sezone veže za neke ljepše dane, za proljeće, krajem aprila i naravno na ljetne dane", priča Valentina i kroz osmijeh dodaje da se ljudi često iznenade kada vide da im je upravo ona skiper.

"Kada im se predstavim na mjestu spusta, kažem da sam vodič i da ću biti njihov skiper, mnogima mogu pročitati nevjericu na licima. Nije uobičajeno da vide ženu, pored svih mojih kolega, muškaraca, koji izgledaju snažnije i spremnije od mene. Ali već nakon nekoliko minuta sve nedoumice koje su imali o meni padaju u vodu kada uvide da ja radim apsolutno isti posao kao i moje kolege. Na kraju, meni bude veoma drago kada mi kažu da su ponosni i srećni jer su imali jedinstveno iskustvo na raftingu, upravo sa ženskim rafting vodičem", zaključila je Valentina.

Aleksandar Pastir, instruktor i predsjednik RK "Kanjon", kaže da su on i njegove kolege ponosne na Valentinu, koja svojim primjerom ruši barijere i pravi je primjer pozitivnih promjena u svijetu ovog sporta.

"Valentina je jedina žena skiper u Banjaluci, nisam siguran za BiH, ali je definitivno prva koja je postala licencirani rafting vodič. Lično sam izuzetno ponosan, pogotovo jer sam je i obučavao, kao skoro i sve skipere koji rade u našem centru. Želja jedne djevojke da se uključi u vodene sportove i vodički posao je prvenstveno odlična ideja, jer se jako malo žena odlučuje za ovaj posao. I baš iz tog razloga smatram da je i Valentinin uspjeh veliki i da će biti motiv za buduće generacije. Ona je svijetli primjer dobrog vodiča", rekao je Pastir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije