Sportovi na vodi

Dejan Savić: Svako zlato je krvavo zarađeno

Dejan Savić: Svako zlato je krvavo zarađeno
Dejan Savić: Svako zlato je krvavo zarađeno

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je da je nova zlatna medalja sa Evropskog prvenstva u Budimpešti za još jedan korak približila ekipu glavnom cilju - osvajanju trofeja na Olimpijskim igrama.

"Naš jedini cilj je osvajanje zlata na OI. Ostala takmičenja su usputne stepenice ka tom cilju. Ipak, reprezentativac Srbije ne može nikada da 'menja' medalju za neku drugu. Uvek idemo na vrh, svaka medalja je krvavo zarađena i teško je menjati neke stvari", rekao je Savić.

Selekcija Srbije u nedjelju je odbranila trofej na EP impresivnom pobjedom od 12:7 u finalu nad Mađarskom, na njenom terenu.

"Koliko se sećam, niko nije tako nadigrao Mađarsku na njenom terenu. Ovo je velika pobeda i uspeh reprezentacije, ali ono što mora da nas zabrine je pristup iz utakmice sa Crnom Gorom u polufinalu. Nikad više ne sme da nam se ponovi taj pristup u tako važnim mečevima", naveo je on.

On je dodao i da ne može da uporedi ovu zlatnu medalju s prethodnom, koju je osvojio u Budimpešti prije 13 godina.

"Razlike su bile velike, uostalom, bila je i druga himna. Ipak, ostala su lepa sećanja", uz osmjeh je kazao Savić.

On je u prethodne dvije sezone kao trener Crvene zvezde osvojio Ligu šampiona, po dvije titule prvaka i Kupa Srbije, kao i Superkup Evrope.

"U pregovorima sam da vidimo kako će Zvezda da funkcioniše. Većina igrača je otišla zbog loše materijalne situacije. Gledaćemo da napravimo bazu ili da podmladimo ekipu da bismo imali stabilan tim, koji bi imao potporu iz naše škole. To bi bio veliki uspeh, možda veći i od evrotitule", kazao je trener "crveno-bijelih".

Savić je ocijenio da je srpski klupski vaterpolo u teškoj situaciji, a da uspjesi Partizana, Crvene zvezde i Radničkog u Evropi nisu donijeli željeni iskorak u finansijskom i marketinškom smislu.

On je objasnio da su uspjesi vaterpolo reprezentacije "držali" taj sport na visokom nivou u najvećem periodu od 1999. godine do danas, ali da je to na neki način bio privid.

"Vaterpolo je uvek na ivici da padne na niske grane. Uspesi Partizana i Zvezde u LŠ i Radničkog u Kupu LEN nisu dali rezultat u smislu ostvarivanja visokog nivoa klupskog vaterpola. Sve se svelo na reprezentaciju. Opet, prethodnih godinu i po dana reprezentativni vaterpolo bio je u krizi. Doprineli smo time sedmim mestom u Barseloni na SP. Ovim zlatom reprezentacija ponovo 'drži' klubove, ali pitanje je vremena na kom nivou. Od 13 reprezentativaca, čak 11 igra u inostranstvu. Osvajanjem zlata mi smo rešili jedan, ali smo napravili dva ili tri velika problema", zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije