Sportovi na vodi

Kajakaš Darko Savić: Najkompletniji sam veslač u BiH

Kajakaš Darko Savić: Najkompletniji sam veslač u BiH
Kajakaš Darko Savić: Najkompletniji sam veslač u BiH

Darko Savić, najbolji bh. kajakaš i član Kajakkanu kluba Vrbas iz Banjaluke, pobjedom u prvenstvu BiH na divljim vodama održanom u Bihaću ušao je u istoriju ovog sporta kao prvi kajakaš koji je postao državni prvak u svim disciplinama (slalom, spust i mirne vode).

Drugi i treći su bili članovi kluba Una Bihać Emir Abdihodžić i Semir Behrem, a prvo mjesto u konkurenciji juniora osvojio i Dušan Mačkić iz Vrbasa. Uspjeh su zabilježile i kajakašice Vrbasa Olga Babić, koja je osvojila prvenstvo kao senior, i Marija Mičić, koja je bila prva u juniorskoj konkurenciji. Savić je zadovoljan načinom na koji je završio sezonu.

"Jako sam zadovoljan svojim uspjehom prvenstveno jer sam pobjedom u svim disciplinama pokazao da sam najkompletniji veslač u BiH. Ja sam u posljednjih deset godina prvak države u slalomu, a sada sam uspio da objedinim tu titulu sa onim u drugim konkurencijama", rekao je Savić.

Naredne godine ga čekaju Evropsko prvenstvo u Skoplju i Svjetsko prvenstvo u Račicama u Češkoj, gdje kaže da ima velike ambicije.

"Na Evropskom prvenstvu imam visoke ambicije pošto sam na prethodnom bio peti, a i posljednjih godina sam stalno bio u vrhu pa mi je u Skoplju cilj da napadnem i osvojim medalju. Što se tiče Svjetskog prvenstva u Račicama, tu ću nastupati u mirnim vodama, za šta ću se posebno pripremati. U budućnosti ću se više okrenuti takmičenjima u mirnim vodama jer smatram da zbog svojih fizičkih predispozicija tu mogu najviše da postignem", smatra Savić, koji kaže da su uslovi za bavljenje ovim sportom daleko od idealnih:

"Kod nas je to generalno na tankim granama, sve se svodi na entuzijazam samog kajakaša jer je finansijska pomoć od strane države mala. Imam stipendiju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, što je u redu i za neki amaterski nivo, ali potrebno je mnogo više da bi se ovim sportom bavio na profesionalnom i vrhunskom nivou. Neophodno je dosta više sredstava da bi se finansirala cijela sezona", kazao je Savić.

Savić je kazao i da je konkurencija u BiH u posljednje vrijeme sve jača kao i da je BiH postala glavni centar kajakaškog sporta u regionu, kao i da je veliki uspjeh to što je u Banjaluci ove godine održano Svjetsko prvenstvo. Rekao je i da se konkurencija iz drugih gradova dosta povećala te da su ljudi iz Svjetske kajak federacije pomogli kajakašima u vidu opreme za bavljenje sportom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije