Sportovi na vodi

Lažirali godišta prvakinja BiH u plivanju

Lažirali godišta prvakinja BiH u plivanju
Lažirali godišta prvakinja BiH u plivanju

Plivački klub Leotar iz Trebinja lažirao je podatke o rođenju članica kluba N.Ž. (16) i I.N. (15) višetrukih prvakinja RS i BiH u seniorskoj konkurenciji da bi se takmičile u mlađim kategorijama i dostigle vrhunske rezultate.

Skandal kakav nije zapamćen u ovom sportu počeo je da se otkriva kad je policija dobila dopis da provjeri godišta dvije perspektivne i vrlo uspješne plivačice iz Trebinja zbog sumnje da su godinu dana starije nego što se to vodi u zvaničnim takmičarskim spisima.

Mladen Čeko, sekretar Saveza, potvrdio je u petak da je Centru javne bezbjednosti (CJB) Trebinje poslat dopis da bi se zvanično provjerile informacije kad su djevojčice rođene.

Ukoliko se informacije potvrde, Savez će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba, a uslijediće i disciplinske kazne.

Nadležni u Savezu posumnjali su u lažiranje podataka nakon međunarodnog takmičenja koje je održano prije nekoliko mjeseci u Sloveniji.

"Ljudi iz slovenačkog saveza su nas obavijestili da se ne slažu godišta plivačica iz garantnih pisama i godišta koja su u pasošima, nakon čega smo odlučili da provjerimo te informacije. Ovo je skandal, ali se moramo obračunati sa ovakvim stvarima, zbog generacija koje dolaze i klubova i takmičara koji pošteno rade svoj posao. Ako su ovakve stvari spremni uraditi za medalju, dječju medalju, pa ne želim ni pretpostaviti šta su spremni uraditi za nešto mnogo jače", naveo je izvor "Nezavisnih" blizak Savezu.

I dok je Leotar iz Trebinja u svim dosadašnjim takmičenjima prijavljivao N.Ž. i I.N. kao 15-godišnjakinju, odnosno 14-godišnjakinju, "Nezavisnim" je potvrđeno da su obje za po godinu dana starije.

Ne samo da su starije, već nijedna nije zavedena u novu bazu CIPS-a, pa se sumnja da su u "skrivanje" pravog godišta uključena i službena lica.

Šokantnu informaciju potvrdio je u razgovoru za "Nezavisne" i trener takmičarskih grupa u PK Leotar Živko Paranos.

Iako je na početku razgovora tvrdio da nije upoznat sa situacijom, trener Paranos na kraju je priznao da je PK Leotar prije deset godina lažirao godišta N.Ž. i I.N., a sve "da se plivanje u Trebinju podigne na viši nivo".

"Malo je ružno prema tim curicama i one nisu krive. Potrefilo se baš da to budu one, ne opravdavam to i to nije u redu. To je svjesno klub uradio da bi se plivanje u Trebinju diglo na viši nivo i sada smo jedan od najjačih klubova u BiH. Ta djeca, kad su krenula s treninzima, nisu ništa obećavala. Medvjeđu uslugu smo im napravili, jer su njih dvije danas državni rekorderi u seniorskoj konkurenciji", priznao je Paranos.

Dodao je da je lažiranje godišta "javna tajna", te da ga ima u svim sportskim klubovima.

NN: Kojim sportovima i kojim klubovima?

PARANOS: Pa neću ja o tome govoriti.

NN: Znate li vi da se tu radi o krivičom djelu?

PARANOS: Tako je, znamo, da li nam vi možete pomoći?

Iako je u više navrata ponovio da se u čitavoj priči trebaju spasiti dvije uspješne sportistkinje, Paranos je između ostalog izjavio i da zbog decenijske laži N.Ž. i I.N. nisu ni odlazile na jaka međunarodna takmičenja da ne bi bile otkrivene.

Zoran Čučković, direktor PK Leotar, izjavio je juče za "Nezavisne" da prvi put čuje o lažiranju godišta članova svog kluba.

"Prvi put to saznajem od vas i ja apsolutno ne znam ništa o tome. Od kada sam ja u klubu direktor, ja apsolutno ne znam za to i stvarno sam iznenađen i nemam šta više da vam kažem o tome", kazao je direktor PK Leotar.

Na kraju je ipak zaključio da će zbog novonastale situacije u subotu biti održana vanredna sjednica Izvršnog odbora PK Leotar gdje će se, kako je rekao direktor, provjeriti sve informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije