Sportovi na vodi

Rafting klub Kanjon dobio organizaciju Evropskog prvenstva 2014.

Rafting klub Kanjon dobio organizaciju Evropskog prvenstva 2014.
Rafting klub Kanjon dobio organizaciju Evropskog prvenstva 2014.

Nada Tešanović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, najavila je da će Ministarstvo podržati Evropsko prvenstvo R6 u raftingu, koje će biti održano od 19. do 25. maja 2014. u Banjaluci.

"Pošto je ovo manifestacija od posebnog značaja za RS, resorno ministarstvo će je finansijski podržati. Mi se u ovakve projekte možemo uključiti s minimalnim sredstvima, a to je do 10.000 konvertibilnih maraka Međitim, bitna je i moralna podrška", rekla je Tešanovićeva danas poslije posjete Rafting klubu Kanjon, koji će biti organizator EP.

Kanjon se za domaćinstvo borio u posljednjem krugu sa Slovačkom, a organizaciju je dobio klub koji je uspješno organizovao brojna takmičenja.

"Banjaluka je najpoznatija destinacija za kajak-kanu i rafting sport na svijetu. Što se tiče EP za organizaciju je potrebno nešto manje od 100.000 KM i mislim da će 50 odsto obezbijediti institucije. Ono što je dobro jeste da imamo infrastrukturu, čamce i mjerne instrumente, tako da će novac biti utrošen na lokani transport, doček sudija i dio organizacije", istakao je Aleksandar Pastir, predsjednik Kanjona, i dodao:

"Novina je da će biti četiri kategorije, mlađi juniori, juniori, seniori i veterani, tako da očekujemo između 80 i 100 timova, što je za 40 više nego što je bilo na Svjetskom prvenstvu."

U Banjaluci bi trebalo da nastupi između 80 i 100 timova

Osim o EP, predstavnici Kanjona su sa Tešanovićevom, Maidom Ibrišagić-Hrstić, ministrom trgovine i turizma RS, i Igorom Vidovićem, ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, razgovarali o uspješno organizovanoj regati "Banjaluka - Beograd".

"Ministarstvo trgovine i turizma će i ubuduće podržavati ovakve projekte. Regata je bio jedan od najznačajnijih projekata u 2013. i turističkih proizvoda, a naredne godine će nam se pridružiti Slovenija, Hrvatska i Albanija", rekla je Ibrišagić-Hrstićeva.

Vidović je izrazio zadovoljstvo realizacijom regate čiji je cilj promocija Republike Srpske i njenih ekonomskih i turističkih projekata.

"Hvala ministrima koji su podržali regatu. Iduće godine regata će krenuti sa izvora svih rijeka u slivu rijeke Save i to će biti veliki projekat. Biće uključeni svi kajak-kanu i rafting klubovi, opštine i turističke organizacije i jedini način za razvoj ove sportsko-turističke priče je da svaki klub i opština preuzmu svoj dio organizacije", istakao je Pastir.

On je ministrima uručio zahvalnice za doprinos realizaciji projekta "Regata Banjaluka - Beograd".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije