Sportovi na vodi

Rapsodija delfina na Margit Sigetu

Rapsodija delfina na Margit Sigetu
Rapsodija delfina na Margit Sigetu

Disali smo kao jedan. Bila je to demonstracija sile i ne pamtim da je neko tako savladao Mađare, rekao je Filip Filipović, vaterpolista Srbije, nakon odbrane titule prvaka Evrope.

Srbija je u nedjelju naveče odličnom igrom u sportskom kompleksu "Margit Siget" u Budimpešti savladala velikog rivala Mađarsku rezultatom 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1). Ekipa selektora Dejana Savića dominirala je od početka utakmice, a vođstvom od 6:1 je šokirala domaće vaterpoliste, koji su u nastavku uspjeli da priđu samo na tri gola razlike.

"Posvećujem titulu narodu, ljudima koji su ostali bez domova u strašnim poplavama. Svim srcem smo želeli da osvojimo titulu. Imali smo dosta skeptika, posebno posle grupne faze takmičenja. Nikada nismo posumnjali u neosporni kvalitet koji potvrđujemo dugi niz godina, a u finalu su veliki teret podneli najmlađi i igrači s malom minutažom", istakao je Filipović za sajt Vaterpolo saveza Srbije i dodao:

"Čestitam i Saviću, pružam mu punu podršku kao i svi igrači. Ovo što on radi je najbolje i ako je bilo ko sumnjao video je večeras kako to funkcioniše. U svakom trenutku preuzima odgovornost za loš rezultat. Čovek ogromnog srca i odnos koji imamo s njim je takav da nisam siguran da neko od trenera to ima."

Selektor Savić je samo kratko rekao: "Samo ću da kažem vege" (na mađarskom kraj), dok je strijelac tri gola Živko Gocić istakao da je ponosan što je kapiten šampionske ekipe.

"Ovo je bila utakmica života, kako za mene tako i za drugare. Ne znam kako smo pobedili Crnu Goru u polufinalu, ali ću ponoviti ono što sam tada rekao - divno je biti kapiten ove ekipe. Nadam se da će ljudi koji nas vole i podržavaju uživati u onome što smo uradili", izjavio je Gocić.

Osim zlata, srpskim vaterpolistima je uručeno još jedno priznanje, tačnije Gojku Pijetloviću za najboljeg golmana Evropskog prvenstva.

"Nije najvažnije što sam proglašen za najboljeg mada je ovo veliko priznanje. Prvi put sam prvi golman i sa vrhunskom odbranom je bilo super igrati. Igrali smo dobro odbranu i u susretu s Mađarima u grupi, ali sada nam je proradio igrač više, odigrali su Niklić i moj brat Duško, čitav tim, izvanredno. Ekipa me je posle utakmice s Crnom Gorom podržala i podigla. Hvala i Banetu Mitroviću, koji me je sjajno zamenio i da njega nije bilo ne bismo ni igrali finale. Sve čestitke ekipe, zaista bili smo impresivni", rekao je Pijetlović.

Sava Ranđelović, koji je debitovao na Evropskom prvenstvu, rekao je nakon pobjede da mu je to najljepši trenutak u karijeri i da je ponosan što je dio ekipe.

"Hvala igračima što su me prihvatili na pravi način, nadam se da ću i dalje imati ovakve prilike za radost", naglasio je Ranđelović.

Dušan Mandić, koji je igrao s velikim bolovima zbog jake upale oba uha, zaplakao je poslije meča.

"Presrećan sam, ovo je ekipa s kojom je milina igrati. Pobediti ovako Mađare u ovom prelepom ambijentu može samo da se poželi", dodao je Mandić, strijelac dva gola.

U meču za treće mjesto Italija je 11:9 savladala Crnu Goru.

Nole uz prvake

Prvi teniser Novak Đoković, vjerni navijač Srbije, čestitao je vaterpolistima na osvajanju zlatne medalje.

"Čestitam našim zlatnim momcima! Sjajna pobeda. Bravo! Vaterpolo reprezentacija Srbije, novi evropski šampion!!!", napisao je srpski teniser na Twitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije