Sportovi na vodi

Veliki dan za Rusiju: U Banjaluci pod ruskom zastavom

Veliki dan za Rusiju: U Banjaluci pod ruskom zastavom
Foto: RIA novosti | Veliki dan za Rusiju: U Banjaluci pod ruskom zastavom

Ruske plivačke zvijezde na plivačkom mitingu “22. april“ u Banjaluci nastupiće pod državnom zastavom.

Biće ovo prvo međunarodno učešće ruskih plivača nakon suspenzije od strane „World Aquaticsa“, a Rusi prenose da je izuzetno važno što na ovom takmičenju neće nastupiti u neutralnom statusu.

Uz sve u Banjaluci će neki moći da izbore i olimijsku normu za Pariz, ali to nije prioritet. 

„Ruski plivači će učestvovati na turniru u Bosni i Hercegovini. I ovo ne samo da će biti prvi međunarodni start naših plivača nakon suspenzije od strane “World Aquaticsa“, već i nastup neće biti u neutralnom statusu. Pod državnom zastavom i uz utvrđivanje Svjetskih olimpijskih standarda u vodenim sportovima, takmičenja u Bosni i Hercegovini održaće se od 27. do 28. aprila u gradu Banjaluci“, prenose ruski mediji. 

Sveruski plivački savez smatrao je dosadašnje uslove neprihvatljivim za nastup pod neutralnim statusom na međunarodnim takmičenjima, a propustili su i Svjetsko prvenstvo. Predsjednik Sveruskog plivačkog saveza Vladimir Salnikov rekao je za Match TV da oko 20 plivača planira odlazak na takmičenja u BiH, koja će se održati nakon aprilskog prvenstvo Rusije.

Vladimir Salnikov je rekao da će na turniru učestvovati sportisti iz različitih zemalja. A zbog nedostatka prakse nastupa na međunarodnim takmičenjima, ovo će biti dobra opcija za održavanje forme za ruske sportiste, što će pomoći u daljoj pripremi za sezonu. 

“Ova takmičenja se ne održavaju pod pokroviteljstvom World Aquatics, tako da nema ograničenja. Zadatak ispunjavanja olimpijskog standarda po svaku cijenu nije prioritet, za naše sportiste je glavna stvar takmičarska praksa sa stranim sportistima“, rekao je Salnikov koji je dodao da bez obzira da li neko ispuni normu za Pariz još uvijek nije donijeta odluka o učešću ruskih sportista na OI.

Dolazak u Banjaluku potvrdili su osvajač olimpijske medalje i svjetski rekorder Kliment Kolesnikov, svjetska rekorderka Jevgenija Čikunova, osvajačica olimpijske medalje Julija Efimova, svjetska prvakinja Marija Kameneva, osvajač olimpijske medalje Ivan Girjov, osvajač medalja na Svjetskom prvenstvu Andrej Minakov . 

Rusi naglašavaju da učestvovanje na takmičenjima pod svojom zastavom - a upravo to treba da se desi na turniru - rijetkost je koju ne smijete propustiti. 

U martu 2022. “World Aquatics“ suspendovala je ruske i bjeloruske plivače od učešća na međunarodnim takmičenjima zbog situacije u Ukrajini. U septembru 2023. godine, federacija je dozvolila ruskim i bjeloruskim plivačima da se takmiče u neutralnom statusu, ali je istovremeno uspostavila kriterije za prijem, dozvoljavajući nastup samo u pojedinačnim disciplinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije