Tenis

Banjaluka čelendžer: Himeno Traver prvi nosilac

Banjaluka čelendžer: Himeno Traver prvi nosilac
Banjaluka čelendžer: Himeno Traver prvi nosilac

BANJALUKA - Španski teniser Danijel Himeno Traver biće prvi nosilac ATP čelendžera "Banjaluka 2015", čiji će glavni turnir početi 14. septembra.

Šampion banjalučkog turnira iz 2009. godine trenutno je 76. igrač svijeta.

"Veoma sam zadovoljan kvalitetom prijavljenih igrača. Imamo dva pobjednika ranijih banjalučkih čelendžera, Himeno Travera i Viktora Haneskua, koji su iskusni i veoma dobri teniseri, ali ima i dobrih mlađih igrača. Turnir je vrijedan 100.000 dolara, pobjednik dobija 100 ATP poena, a na primijer, 90 bodova donosi treće kolo grend slema ili polufinale ATP 250 turnira", rekao je Milan Radaković, direktor turnira, i pozvao ljubitelje sporta da dođu u park "Mladen Stojanović" jer se očekuje vrhunski tenis.

Među prijavljenim teniserima za 14. banjalučki čelendžer, čiji je domaćin Teniski klub Mladost, su Španac Marsel Granoljers, Italijan Paolo Lorenci, Srbin Dušan Lajović, bh. teniser Tomislav Brkić... Na osnovu ranga 22 igrača direktno ulaze u glavni turnir, četiri će to mjesto izboriti kroz kvalifikacije, koje će biti igrane 12. i 13. septembra, četiri tenisera će dobiti pozivnice organizatora, a dva će zaigrati na osnovu specijalnih pozivnica.

Teniski savez RS je TK Mladost pružio logističku podršku.

"Takođe, pokušali smo da zatvorimo finansijsku konstrukciju koja je najbitnija u ovakvim događajima. Zahvalio bih svim institucijama RS na podršci. Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, i Vladi RS, koji su pokrovitelji, ali i svim ostalim sponzorima", rekao je Draško Milinović, predsjednik Teniskog saveza RS.

Pokrovitelj je i grad Banjaluka, generalni sponzori su kompanije "M:tel" i "Lanaco", a turnir su pored ostalih podržali Ministarstvo civilnih poslova BiH, UniCredit banka i Sberbank.

"TSRS je podržao Mladost jer je prepoznao indiciju da će turnir prerasti u nešto veliko. Četrnaestu godinu se održava turnir, što nema niko u regionu kada je riječ o čelendžerima, a imamo impozantne podatke kada je riječ o praćenju mečeva. Prošle godine je turnir praćen iz više od 100 zemalja, imali smo više od 500.000 lajkova, a prema podacima Asocijacije teniskih prosionalaca, kroz kladionice je prošlo 8,5 miliona evra u vezi sa ovim turnirom", istakao je Milinović.

Turnir se igra za nagradni fond od 64.000 evra + hospitaliti, a pobjedniku u singl konkurenciji, koji će biti poznat 20. septembra, pripašće 9.200 evra i 100 ATP bodova. Najbolji dubl dobiće 3.950 evra i 100 bodova.

Prenosi uživo

I ove godine će slika sa banjalučkog čelendžera otići u svijet. Za to je zadužena kompanija IMG koja će raditi prenose sa dva terena, dok je komapnija "Crionet" zadužena za praćenje rezultata.

Učesnici

Lista tenisera koji su na osnovu ranga direktno ušli u glavni turnir, ali koja može da bude izmijenjena u slučaju povreda: Danijel Himeno Traver (76. na ATP listi), Marsel Granoljers (77), Paolo Lorenci (83), Dušan Lajović (109), Horasio Zebalos (148), Tobias Kamke (172), Laslo Đere (180), Kalvin Emeri (203), Matijas Burž (210), Viktor Hanesku (213), Grega Žemlja (222), Jan Satral (230), Rikardo Beloti (246), Pedro Kahin (248), Adrian Ungur (249), Ruben Ramirez Idalgo (251), Pere Riba (254), Tomislav Brkić (261), Jese Huta Galung (265), Aleksis Musialek (270), Jozef Kovalnik (276), Peđa Krstin (289).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije