Tenis

Damir Džumhur za NEZAVISNE: Igraću sa Noletom u BiH

Damir Džumhur za NEZAVISNE: Igraću sa Noletom u BiH
Damir Džumhur za NEZAVISNE: Igraću sa Noletom u BiH

Iza Damira Džumhura je uspješna sezona - tri titule na čelendžerima, polufinale na ATP 250 turniru, nastup u trećem kolu Rolan Garosa, 77. mjesto na ATP listi, ali to je samo početak teniske bajke. Planova i želja je mnogo, ali uz rad i talenat koje najbolji bh. teniser ima one su ostvarive.

Džumhur vjeruje da može na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro 2016, da će biti među 50 najboljih na svijetu, a o protekloj sezoni je istakao:

Iza mene je izuzetno uspješna godina. Probio sam barijeru zvanu top 100 i igrao sam na Vimbldonu, Roland Garosu, US Openu i stekao sam neprocjenjivo iskustvo. Žrijeb ili sudbina, kako god hoćete, htjela je da se na dva grend slema susretnem s Rodžerom Federerom, što je veliko iskustvo za mene, jer sam mogao provjeriti svoje sposobnosti. Preda mnom je još mnogo rada, odricanja i sticanja iskustva, koje je zapravo i najdragocjenije u ovom sportu. Zadovoljan sam činjenicom da sam dokazao sebi, ali i drugima koliko zapravo mogu", rekao je Džumhur u razgovoru za "Nezavisne".

NN: Šta je, po Vašem mišljenju, trebalo drugačije uraditi, bolje?

DŽUMHUR: Teško je sada govoriti o tome šta je moglo bolje i šta bih ja promijenio. U tenisu jedna lopta može odlučiti sve i nekada je ta lopta išla na moju polovicu terena, nekada na suprotnu. U nekim mečevima mi je trebalo možda malo više strpljenja, a nedostajalo mi je nekad i sreće. Trenirao sam dobro, napredovao u svakom smislu te riječi i nadam se da ću u 2016. pobrati plodove svog mukotrpnog rada iz prošle sezone. Osjećam se dobro i spremno da još napredujem.

NN: Kada počinju pripreme za 2016. godinu i gdje?

DŽUMHUR: Pripreme počinju već 26. novembra i to u Beogradu s trenerima Markom Subotićem i Zlatkom Ivanovićem. Naravno, sa mnom će biti i otac Nerfid i pripremat ćemo se tri sedmice. Poslije toga je moguće da odemo u Dubai, a onda me očekuju dva turnira iz ATP serije 250, koja ću odigrati u sklopu priprema za nastup na Australijen openu.

NN: Kakvi su planovi i očekivanja u narednoj sezoni?

DŽUMHUR: Planovi su da još više napredujem na ATP listi. Trenutno sam na 80. mjestu ATP liste, a cilj mi je do kraja naredne sezone dohvatiti barem top 50. Ukoliko se ostvare moja predviđanja i ukoliko u žrijebu izbjegnem Federera (smijeh), vjerujem da bih mogao popraviti rezultat i na grend slemovima, gdje zaista stičem veliko iskustvo. Polako napredujem i ne razbijam glavu toliko unaprijed, već idem stepenicu po stepenicu. Naravno, i ja imam očekivanja, ali ono što nedostaje je podrška nadležnih vlasti, jer sve što sam uspio uraditi jeste uz podršku roditelja, prijatelja i tek nekolicine sponzora.

NN: Ranije ste izrazili želju da odigrate s Novakom Đokovićem egzibicioni meč u BiH. Da li ste s njim razgovarali o tome i koliko je realno da se takav meč odigra, zbog vaših obaveza, dok igrate profesionalni tenis?

DŽUMHUR: Sa Đokovićem sam često u kontaktu i ovu priliku koristim kako bih mu još jednom čestitao na sjajnoj sezoni, koju je završio trijumfom na mastersu. Nekoliko puta smo pričali o mogućnosti odigravanja egzibicionog meča u Sarajevu, na što je on već pristao. Međutim, Novak je veoma zauzet i to treba poštovati, posebno jer se u 2015. oženio, dobio dijete i još mnogo toga. Meč će se vjerovatno odigrati, ali kada bude malo više vremena. Najbitnije je da postoji volja i da se održava kontakt s njim. Njegova želja je velika i meč će se sigurno desiti, ali termin još nije poznat.

NN: U nedavnom razgovoru s Vašim ocem, rekao mi je da Vas nervoza ograničava i da ćete biti još bolji kada se to promijeni. Da li mirnoća u Vašem slučaju dolazi s iskustvom ili ima nešto što radite da dođete do nje?

DŽUMHUR: Po prirodi sam temperamentan, a tenis je ponekad i igra živaca. Maloprije sam pomenuo to neko iskustvo koje je dragocjeno, a koje stičem igrajući protiv najboljih na svijetu. U sezoni iza mene radio sam i s psihologom, što se osjetilo i na mojim igrama i sigurno da ću nastaviti tim putem.

NN: Koja je najveća želja koju tek treba da ostvarite, bilo u sportu ili na privatnom planu?

DŽUMHUR: Pitali ste me o očekivanjima za 2016. i ono što me posebno inspiriše je nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Džaneiru. Liste se prave u maju i za nastup na OI potrebno mi je da napredujem nekih desetak mjesta. Dat ću sve od sebe da izborim nastup u Riju, gdje želim predstavljati svoju državu u najboljem svjetlu. Imam dobar osjećaj kada je u pitanju odlazak na OI i to mi je jedna od najvećih želja trenutno. Naravno, samo da me zdravlje posluži.

Svaki poen za porodicu

Džumhuru su velika podrška porodica i djevojka Jelena.

"Volim životinje. Imam dva psa - šnaucera, i uživam u igri s njima. Imam malo slobodnog vremena koje koristim za druženje sa djevojkom, koja mi daje veliku podršku u svemu što radim. Naravno, roditelji su uvijek uz mene, kao i brat, i teško je riječima opisati koliko porodica igra veliku ulogu u svemu onome što sam napravio u karijeri. Uz njih je sve lakše, a samo oni znaju koliko su se stvari morali odreći da bih uspio. Svaki poen koji osvojim je zapravo za njih", rekao je Džumhur.

2011.

postao profesionalac

80.

mjesto na ATP listi

77.

mjesto najbolji plasman

3

titule osvojio na čelendžerima u 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije