Tenis

Kakav otac, takav sin

Kakav otac, takav sin
Kakav otac, takav sin

Australijski teniser Bernard Tomić ponovo je u centru pažnje zbog incidenta, ali ovoga puta nije on krivac već njegov trener i otac Džon koji je uhapšen u Madridu pošto je napao Tomasa Druea, sparing partnera svog sina.

Strani mediji spekulišu da je Džon u subotu ispred hotela, gdje su smješteni igrači, slomio nos Drueu kada ga je udario glavom. Met Kronin, suvlasnik sajta TennisReporters.net, izjavio je za Foks sport da je shvatio da se Drue umiješao kada je Tomić pokušao da napadne sina, a navodno su svjedoci tuče bili teniseri Janko Tipsarević i Aleksandar Dolgopolov. Džon je odbio da kaže da li je bio u zatvoru, ali je iz policije potvrđeno da će morati na sud.

Objavljeno je i da je prošle sedmice u Monte Karlu Džon udario Bernarda, pa je juče reagovao Teniski savez Australije.

"Medijski izveštaji o incidentima vezanim za Tomićeve su veoma zabrinjavajući. U stalnom smo kontaktu sa Asocijacijom teniskih profesionalaca, koja istražuje ove događaje i dok ne budemo znali sve činjenice, ne možemo više da komentarišemo slučaj", navedeno je u saopštenju Teniskog saveza Australije.

Ovo je samo jedan u nizu ispada članova porodice Tomić. Dvadesetogodišnji Bernard jedna je od najvećih nada australijskog tenisa posljednjih godina, ali i igrač koji je čelnicima Saveza zadavao mnogo problema još od juniorskih dana.

Savez mu je smanjio finansijsku pomoć 2007. godine jer se nije dovoljno trudio na juniorskom Rolan Garosu, a 2009. ga je suspendovala Međunardna teniska federacija na mjesec dana. Kazna je stigla nakon što se u decembru 2008. na naređenje oca povukao s terena tokom meča sa Marinkom Matoševićem u Pertu. Džon je smatrao da sudije ne sankcionišu Matoševićeve prestupe prilikom servisa, pa je odlučio da je bolje da njegov sin ni ne igra. Uspio je i da se se posvađa sa direktorom Australijen opena 2010. godine jer je Bernard igrao kasno meč, a prijetio je da će Bernard otići iz Australije i igrati za Hrvatsku. To se nije desilo, ali Tomićevi su i u narednom periodu bili u centru pažnje. Bernard  je prošle godine tražio od sudije na mastersu u Majamiju da izbaci njegovog oca s tribina jer ga je nervirao.

"Iritantan je. Znam da mi je otac, ali me nervira", rekao je tada Tomić sudiji, a poslije je pokušavo da umanji incident rekavši da je pričao o reketu.

Priču nije mogao da promijeni prilikom brojnih saobraćajnih prekršaja, kao ni prilikom incidenta na proslavi svog 20. rođendana kada se potukao sa prijateljem. Tomić je tokom ispitivanja napao australijske policajce i pitao ih  - znate li vi uopšte ko sam ja, te ih optužio da ga duže vrijeme bez razloga maltretiraju.

  • 1.488.828 dolara Bernard Tomić je zaradio od nagrada na turnirima

Ko je Bernard Tomić

Bernard Tomić je rođen u Štutgartu 21. oktobra 1992. Njegovi roditelji Ivica i Adisa, koji su kasnije promijenili imena u Džon i Adi, su iz BiH. Porodica Tomić je iz Njemačke u Australiju doselila kada je Bernard imao tri godine. Četiri godine kasnije je počeo da trenera tenis i postao jedan od najperspektivnijih tenisera Australije. Talenat i kvalitet je potvrdio na juniorskom Australijen openu kada je osvojio titulu 2008, a najbolji plasman na ATP listi bilo je 27. mjesto. Sada je 53. igrač svijeta.

TOMIĆEVI ISPADI

  • 2007.  godine Bernardu je Australijski teniski savez smanjio finansijsku pomoć jer se nije dovoljno zalagao
  • 2008.  Bernard se na naređenje oca povukao sa terena i kasnije je suspendovan
  • 2010. Džon je prijetio da će njegov sin početi da igra pod zastavom Hrvatske
  • 2012. Bernard je tražio od sudije da Džona izbace s tribina tokom meča u Majamiju
  • 2012. godine se potukao sa prijateljem na proslavi svog 20. rođendana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije