Tenis

Nole je samo jedan

Nole je samo jedan
Nole je samo jedan

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković odigrao je još jednu fantastičnu sezonu, a godinu je završio sa 11.510 bodova, sedam titula, 61 pobjedom i osam poraza.

Posljednji, 48. trofej u karijeri osvojio je odbranom titule na ATP finalu u Londonu, istina ne na način na koji je želio. Srpskom teniseru je Švajcarac Rodžer Federer zbog povrede leđa predao finale bez borbe, ali četvrta titula na završnim turnirima je upisana.

"Nalazim se na vrhuncu karijere. Fizički se osećam sjajno. Veoma sam motivisan da nastavim da igram na najvišem nivou. Dok god je tako, trudiću se da se borim za prvo mesto i najveće titule u ovom sportu", rekao je Nole.

Đoković je u 2014. godini imao tri bolna poraza: u četvrtfinalu Australijen opena od Stanislasa Vavrinke, u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala i u polufinalu US opena od Keija Nišikorija. Među titulama je ona sa Vimbldona. Prva stvar koju će pokušati da uradi je da ponovo osvoji trofej na Australijen openu, a u fokusu će biti i Rolan Garos, jedini grend slem koji mu nedostaje.

"Rolan Garos je bio i ostaje jedan od mojih najvećih ciljeva. Nastaviću da pokušavam. Svaka grend slem titula je posebna stranica u istoriji ovog sporta. Naravno, prvo mesto na ATP listi je, takođe, jedan od najvećih izazova", istakao je Đoković.

Najboljem teniseru svijeta predstoji odmor i uživanje sa porodicom, posebno sinom Stefanom, koji je rođen u oktobru.

"Jedva čekam, radujem se tome. Držati bebu u naručju je najlepši osećaj koji sam iskusio. U narednih nekoliko nedelja će biti dosta toga umesto držanja reketa u ruci", izjavio je srpski teniser.

U Monte Karlo, gdje se nalaze supruga Jelena i sin Stefan, Nole ide sa vrijednom titulom. Trećim uzastopnim trijumfom na završnom turniru osvojenom bez poraza uspio je ono što je posljednji put pošlo za rukom Ivanu Lendlu od 1985. do 1987. godine, a ukupno četvrtom titulom zakoračio je ka vrhu liste najuspješnijih svih vremena. Pretekao je Džona Mekinroa i svog trenera Borisa Bekera koji imaju po tri titule, te dostigao Iliju Nastasea na četvrtom mjestu. Pit Sampras i Lendl imaju po pet titula, a rekorder je Federer sa šest.

Nalazim se na vrhuncu karijere. Veoma sam motivisan da nastavim da igram na najvišem nivou, rekao Đoković

Ipak, Nole nije srećan što nije igrano finale.

"Nikako nisam hteo da se ovaj turnir završi na ovakav način. Žao mi je što Rodžer nije mogao da izađe na teren. Želim mu da se brzo oporavi i spreman dočeka i te kako važan trenutak u njegovoj karijeri, finale Dejvis kupa", rekao je Đoković i dodao obraćajući se publici u "O2 areni":

"Žao mi je i zbog publike. Ovo je prvi put u istoriji da se finale nije odigralo, ja vam se izvinjavam".

Navijačima se izvinio i Federer, ističući da nije spreman za meč, pa je treći put u karijeri predao duel. Meč sa Đokovićem mu je bio 1218.

Ipak, publika u Londonu u nedjelju nije ostala uskraćena za teniske majstorije. Đoković i britanski teniser Endi Mari su odigrali egzibicioni set. Nole je slavio sa 8:5, igrao vrhunske poene, ali nije prošlo ni bez zabave za publiku. Šampion se tako našalio sa glavnim sudijom Mohamedom Lejanijem i "gađao" ga lopticom kada je rekao da mu je prvi servis otišao u aut, a nije propustio ni priliku da zatraži tajm-aut kako bi se rukovao sa Žozeom Murinjom, menadžerom Fudbalskog kluba Čelsi. Među poznatim ličnostima na tribinama bio je i glumac Hju Grant.

Američki blizanci Bob i Majk Brajan potvrdili su na ATP finalu da su najbolji dubl na svijetu. U finalu su savladali Ivana Dodiga i Marsela Meloa sa 6:7, 6:2, 10-7.

 

 

Titule u 2014.

ATP finale

Pariz

Peking

Vimbldon

Rim

Majami

Indijan Vels

 

ATP rang-lista

1. (1.) Novak Đoković 11.510 bodova

2. (2.) Rodžer Federer 9.700

3. (3.) Rafael Nadal 6.835

4. (4.) Stanislas Vavrinka 5.295

5. (5.) Kei Nišikori 5.025

6. (6.) Endi Mari 4.675

7. (7.) Tomaš Berdih 4.665

8. (8.) Miloš Raonić 4.400

9. (9.) Marin Čilić 4.150

10. (10.) David Ferer 4.045

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije