BiH

Deset predivnih dana u kampu Pola Njumena

Deset predivnih dana u kampu Pola Njumena
Deset predivnih dana u kampu Pola Njumena

SARAJEVO Djeca iz BiH izliječena od malignih oboljenja, koja su deset dana boravila na odmoru u Irskoj u kampu "Barretstown", juče su se vratila u Sarajevo.

Mališane su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali roditelji i prijatelji. Sabaheta Bešić dočekala je jedanaestogodišnju kćerku Sadiju, koja je drugi put boravila u Irskoj.

`Sretna sam što je vidim. Nakon što je bila prošle godine u istom kampu u Irskoj puno je veselija. Želim da se zahvalim svim ljudima iz Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka' što su omogućili ovoj djeci da otputuju i da zaborave na traume koje su doživjeli`, kazala je Sadeta. Desetogodišnja Anita Milošević kazala je da joj je bilo prelijepo u Irskoj.

`Svaki dan smo se provodili. Pecali smo ribu, jahali konje i kuhali. Irska je prelijepa zemlja. Nadam se da ću opet otići tamo`, kazala je Anita. Trinaestogodišnji David Grebenar kaže da je u Irskoj upoznao mnogo prijatelja.

`Nas je iz Bosne bilo osmoro, a tamo je bilo ukupno 120 djece iz cijelog svijeta. Upoznao sam mnogo novih prijatelja, a najljepše mi je bilo na pecanju`, kazao je Grebenar.

Boravak osmoro djece iz BiH u kampu `Barretstown` kod Dablina organizovalo je Udruženje `Srce za djecu koja boluju od raka`.

`Kamp u kojem smo bili pripada poznatom glumcu Polu Njumenu. Sve troškove, put i smještaj, plaća kamp. Ovo je drugi put da vodimo djecu u Irsku. Cilj je da se djeca druže i zabave i na taj način oporave od trauma koje su proživjela. Djeca su imala razne radionice, a bavila su se i streljaštvom, jahanjem konja, te vožnjom kanua`, kazala je Elvedina Bašić, volonter Udruženja `Srce za djecu oboljelu od raka`.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije