Zimski sportovi

Elvedina Muzaferija: Ne mogu zamisliti život bez skijanja

Elvedina Muzaferija: Ne mogu zamisliti život bez skijanja
Elvedina Muzaferija: Ne mogu zamisliti život bez skijanja

Elvedina Muzaferija (17), jedna od najmlađih i najboljih bh. skijašica, nije mogla zamisliti bolji početak godine. Reprezentativka BiH je prije nekoliko dana u austrijskom Zalbahu na trkama Evropa kupa ispunila A normu za Olimpijske igre u Pjongčangu 2018. i tako je postala najmlađa članica bh. tima koja je izborila učešće na najvećoj svjetskoj smotri.

"Što se tiče norme, to se gleda po FIS bodovima. Uglavnom, što manje bodova imateto bolje. Ja sam ostvarila A normu u spustu, ali to je manje bitno, jer kad imaš normu u jednoj disciplini možeš voziti i ostale ako želiš i ako nema niko bolji od tebe u državi. Što se spusta tiče, morala sam napraviti dva rezultata ispod 80 bodova, a ja sam prvo osvojila 79,55, a dan poslije 77,70 bodova", kaže Muzaferija.

Naša sagovornica ističe da je veoma zadovoljna dosadašnjim nastupima u ovoj sezoni, a pred njom su, kako kaže, novi izazovi.

"Sezona je zasad bila dobra. Prilično sam zadovoljna skijanjem u odnosu na prošlu sezonu, ali još imam puno posla. U februaru me očekuje Svjetsko prvenstvo, a u martu SP za juniore, gdje očekujem dobre rezultate", govori mlada skijašica.

Poseban osjećaj imala je prvih dana 2017. godine, kada je dobila priliku da debituje u trci Svjetskog kupa u Zagrebu. Muzaferija se prvi put takmičila s elitom svjetskog skijanja, a na Sljemenu je startala kao 67. skijašica.

"Vozila sam prvu trku Svjetskog kupa u Zagrebu i veoma sam tužna što je nisam završila. Bio je to super osjećaj, a trema je najviše uticala na moje skijanje, ali više sreće drugi put. Očekujem da dobijem još neku šansu ove sezone", rekla je 17-godišnjakinja kojoj je uzor američka skijašica Lindzi Von.

Velika uzdanica bh. skijanja koja se ovim sportom bavi 11 godina nije željela govoriti o očekivanjima na OI, s obzirom na to da je pred njom još mnogo takmičenja.

"Najvažnije je da sve ide po planu. Ako budem zdrava idem na OI", rekla je učesnica Zimskih olimpijskih igara mladih, koje su prošle godine održane u Lilehameru. Tada je zauzela vrlo dobro 16. mjesto u kombinaciji, a ove sezone se može pohvaliti pobjedom u slalomu u FIS trci na Ravnoj planini na Palama. Dodaje da boravi na skijaškim pripremama na glečerima u Austriji, kao i da se ne sjeća odakle ljubav prema ovom sportu.

"Slalom mi je omiljena disciplina, iako volim i ostale. Ne mogu tačno reći zašto sam se odlučila za skijanje, čak se i ne sjećam kako je sve počelo. Ono što znam jeste da sada ne mogu zamisliti život bez skijanja", zaključila je Muzaferija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije