Zimski sportovi

Federika Brinjone, italijanska skijašica za "Nezavisne": Sa godinu i po sam stala na skije

Federika Brinjone, italijanska skijašica za "Nezavisne": Sa godinu i po sam stala na skije
Foto: N.N. | Federika Brinjone, italijanska skijašica za "Nezavisne": Sa godinu i po sam stala na skije

Skoro 3.000 takmičara borilo se za medalje na nedavno završenim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a jedna od onih koji su se kući vratili s medaljom oko vrata je Italijanka Federika Brinjone, koja je osvojila bronzu u veleslalomu. Ona je u ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" kazala da će naredne sezone napasti Svjetski kup.

Brinjoneova ove sezone skija vrlo dobro i trenutno je osma u poretku u Svjetskom klupu. Odličnu formu prenijela je u Pjongčang, gdje je sa 27 godina osvojila prvu olimpijsku medalju u karijeri. Stajati na olimpijskom podijumu je san svakog sportiste, a Italijanka je do bronze došla sa 46 stotinki zaostatka za zlatnom Mikaelom Šifrin.

"Osjećaj nakon kraja trke je bio nevjerovatan, emocije su se širile cijelim tijelom. Osvajanje medalje na Olimpijskim igrama je jedan od mojih najvećih snova i uspjela sam da ga ostvarim. Tek kad su me pozvali na podijum sam postala svjesna šta sam ostvarila i bilo je fantastično", rekla je po broju pobjeda u Svjetskom kupu treća italijanska skijašica svih vremena.

NN: Koliko ste zadovoljni svojim nastupima u Pjongčangu (nastupila u pet disciplina) i šta možemo da očekujemo od Vas u narednim godinama?

BRINJONE: Veoma sam zadovoljna jer znam da je veliki uspjeh vratiti se kući sa medaljom. To nije svakome pošlo za rukom. Nisam skijala najbolje što znam, ali sa stresom koji nose Igre nikome nije lako. Sljedeće sezone želim još više i želim da ispunim još jedan san, a to je slavlje u Svjetskom kupu.

NN: Da li ste imali vremena da tokom OI obiđete Pjongčang?

BRINJONE: Pejzaž i grad nisu lijepi, jednostavno okolo nema ničega. Svidjela mi se atmosfera koja je vladala na Olimpijskim igrama. Svi sportisti su u Olimpijskom selu i svi su imali svoj raspored, hranu i treninge. To je fascinantno. Tokom Igara sam stigla da pogledam dva takmičenja. Takmičila sam se u skoro svim disciplinama i to je jednostavno bilo previše za mene. Bez obzira na sve, dobro sam se zabavila.

NN: Dolazite iz sportske porodice (majka i otac bili skijaši). Koliko Vam je to pomoglo da budete uspješni?

BRINJONE: Veoma mi je pomoglo. Pomogli su mi da zavolim ovaj sport, ali me nikad nisu forsirali da postanem profesionalac. Mislim da je to bila najvažnija stvar.

NN: Možete li da se prisjetite svojih prvih koraka? Kada ste počeli da skijate i kad ste zavoljeli ovaj sport?

BRINJONE: Imala sam godinu i po. Kako su mi kazali, bila sam oduševljena od prvog trenutka. Jednom prilikom kad sam sa roditeljima otišla u ski-šop zbog nekih drugih stvari, tražila sam da mi kupe skije i nisu mogli da me odbiju. Kupili su mi plastične skije.

NN: Jednom prilikom ste kazali da ste u djetinjstvu bili veoma ljuti na roditelje što Vas nisu budili tokom praznika da skijate. Može li se reći da Vam se već tada skijanje uvuklo pod kožu?

BRINJONE: (Smijeh) Jednostavno sam uvijek voljela da skijam i da se družim sa prijateljima iz grupe. Bila sam veoma ljuta kad me ne bi probudili.

NN: Koji je Vaš životni moto?

BRINJONE: Rizikuj više nego što drugi misle da je sigurno. Sanjaj više nego što drugi misle da je praktično. Očekuj više nego što drugi misle da je moguće.

NN: Između ostalog volite tenis i golf. Koliko stignete da igrate od obaveza tokom sezone?

BRINJONE: Više volim da igram tenis nego golf. Golf zahtijeva previše vremena i nije koristan za moj sport. Tenis mogu da koristim kao trening. Bavim se i mnogim drugim sportovima, među kojima su brdski biciklizam, penjanje, surfanje i ostali vodeni sportovi. Kao što je za očekivati, nemam puno slobodnog vremena i, umjesto da odmaram, vrijeme koristim kako bih uživala u životu i mnogim drugim stvarima koje mogu da radim sa porodicom i prijateljima. Najviše volim da gledam tenis, a Rodžer Federer je moj omiljeni sportista.

NN: Između ostalog među hobijima Vam je i kuvanje. Šta volite najviše i koliko vremena provodite u kuhinji?

BRINJONE: O da, volim da kuvam zdravu hranu kako bi se moje tijelo lakše oporavilo od treninga. Obožavam mahunarke i voće, ali sam zaljubljena i u sladoled i deserte sa čokoladom. Volim da kuvam za prijatelje i da organizujem večere kod kuće, ali, naravno, kad imam bar malo vremena. Ako se odmaram mogu da provedem više vremena u kuhinji kako bih se opustila.

Živi se samo jednom

NN: Vaš nadimak je Durasel. Kako je nastao i da li Vam se sviđa?

BRINJONE: (Smijeh) To je veoma zabavno. Kao što sam rekla, ne znam šta znači riječ odmaranje i svaki dan sam puna energije i koristim je kako bih uživala u životu punim plućima. Živi se samo jednom.

Idol Kristijan Gedina

NN: Kada je u pitanju skijanje, ko su Vaši idoli i kome ste se najviše divili?

BRINJONE: Pa, veliki sam obožavalac skijanja i voljela sam mnogo sportiste. Međutim, moj najveći favorit kada sam bila mala bio je Kristijan Gedina.

8 pobjeda ima u Svjetskom kupu i treća je Italijanka svih vremena s osam pobjeda manje od rekorderke Debore Kompanjoni.

2011. godine osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Garmišu u veleslalomu. Ispred nje slavila je legendarna Tina Maze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije