Zimski sportovi

Ivica Kostelić kreće u avanturu prelaska Islanda na skijama

Ivica Kostelić kreće u avanturu prelaska Islanda na skijama
Ivica Kostelić kreće u avanturu prelaska Islanda na skijama

Najveći problem biće nam česte kiše i jak vjetar, više od 100 km na sat. U aprilu je dosta dugačak dan, a mi računamo dnevno da hodamo 10, 12 sati, kaže hrvatski skijaš

Ivica Kostelić je okupio ekipu i u aprilu kreće u novu avanturu. Hrvatski skijaš, poznat kao zaljubljenik u prirodu i ekstremne sportove, odlučio se da na skijama pređe Island!

- Ideja za ovu akciju, prvi put, mi je pala na pamet kada sam posjetio Island, prije jedno deset godina. Vidio sam to veliko prostranstvo, i dalje divlje, koje ne liči ni na šta drugo u Evropi. Kao da zapravo i nije sa ove planete. Mislio sam, već tada, da bi to bilo sjajno jednom prehodati taj dio i naći se usred divljine. Sve ovo vrijeme čekao sam priliku da mi se otvori vremenski prozor kada bih to mogao da napravim. Uzeo sam sada mjesec dana slobodno. Krenuo sam od nabavke opreme, hrane i okupljanja dobre ekipe, ljude koji to mogu da izdrže – rekao je Kostelić u razgovoru za “Jutarnji list”

Plan puta je određen.

- Velika je briga bila oko logistike. Računali smo da će biti 730 kilometara vožnje po terenu. Neki realan prosječni prelazak biće 25 kilometara dnevno, na skijama.

Spavanje je pod vedrim nebom.

- U šatorima. Najveći problem biće nam česte kiše i jak vjetar, više od 100 km na sat. U aprilu je dosta dugačak dan na Islandu, a mi računamo dnevno da hodamo 10, 12 sati. Krećemo sa sjeveroistoka Islanda, poluostrva malo ispod polarnog kruga, a do cilja moramo preći oko 100 potoka i rijeka, za koje se nadam da će biti zaleđeni, što bi nam puno olakšalo prelazak skijama.

Ivica ima iskustva s ekstremnim sportovima

- Imam iskustva s planinarenjem, imam i nešto iskustva sa spavanjem napolju, a i što se tiče kondicije mislim da mogu. Mnogo toga ćemo morati da učimo u hodu.

Ivicina sestra Janica biće zadužena za slanje izvještaja.

- Janici, koja će biti na Islandu, svakodnevno ću slati izvještaje, a svaki drugi dan ćemo imati objave i na društvenim mrežama. Nosimo opremu za snimanje i na kraju ćemo od toga napraviti kratki film. Jedva čekam da krenemo. Imam i dalje želju da budem napolju, da iskoristim prirodu dok je čovjek do kraja ne uništi.

Bio je Kostelić raspoložen do kraja i na pitanje da li zan islandski jezik odgovorio:

- Znam nešto, malo. Ali riječ “upomoć” još nisam naučio.

(NN/novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije