Zimski sportovi

Ko je bosanska Lindsi Von

Ko je bosanska Lindsi Von
Foto: N.N. | Ko je bosanska Lindsi Von

Iako su joj tek 24 godine, Elvedina Muzaferija je najbolja bh. skijašica ikada.

Njeno četvrto mjesto u spustu proteklog vikenda u Kran Montani odjeknuo je svijetom skijanja. Rođena Visočanka je posljednjih dana top tema medija u BiH, ali i šire. 

Rođena je u Visokom 1999. godine. Krajem 2020. godine osvojila je prve bodove u Svjetskom kupu, što ranije nije uspjelo niti jednoj bh. skijašici. Četiri godine kasnije ušla u top 25 spustašica svijeta (23. mjesti), a među 30 je i u poretku discipline superveleslalom. Probila je granicu od 100 bodova u Svjetskom kupu, što je samo prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Na Zimskim Olimpijskim Igrama u Pekingu zauzela je 25. mjesto, što je najbolji rezultat u istoriji bh. skijanja na OI. Ima i  15. mjesto u alpskoj kombinaciji na Svjetskom prvenstvu. Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u korejskom Pjongjangu nosila je zastavu Bosne i Hercegovine. Prva je takmičarka u istoriji BiH koja se pojavila na startu Svjetskog kupa u brzim disciplinama.

Skijanjem se aktivno bavi od sedme godine, a sa svega tri godine je prvi put stala na skije. Ranije je isticala da joj je uzor jedna od najboljih skijašica u istoriji Amerikanka Lindsi Von. Iako se radi o veoma skupom sportu, Elvedina uglavnom putuje bez podrške države i institucija, a najveće zasluge pripadaju njenim roditeljima i sponzorima. 

Ove sezone je naprosto eksplodirala i konačno zauzela i visoko mjesto pod medijskim bh. nebom. Ostvarila je istorijsku pobjedu u Evropskom kupu, za vikend je bila prvo 18 u spustu, a onda je dan kasnije šokirao svijet skijanja osvajanjem četvrtog mjesta (samo 11 stotinki su je dijelili od podijuma). Posljednjeg dana u Kran Montani je bila 16. u Super Džiju, što je drugi najbolji rezultat u ovoj disciplini (najbolje 14). 

Nema sumnje da je pred bh.olimpijskom još mnogo velikih trka. 

„Mislim da je ovo samo početak dobrih rezultata u mojoj karijeri i nadam se da će ovaj rezultat pomoći da se nešto promijeni u Bosni i Hercegovini po pitanju zimskih sportova i da će nas biti još više na startu“, rekla je nakon osvajanja četvrtog mjesta. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije