Zimski sportovi

Zlatna djevojka iz Minesote

Zlatna djevojka iz Minesote
Zlatna djevojka iz Minesote

Amerika ima novog heroja, a to je trenutno najbolja skijašica svijeta Lindzi Von.

Ono što je Lens Armstrong bio prije nego što je otkriveno da je dopingom osvojio sedam kruna na "Tur de Fransu", sada je tridesetogodišnjakinja iz Minesote koju u SAD zovu Golden Girl (Zlatna djevojka).

Mjesto u istoriji alpskog skijanja zaslužila je kada je u Kortini D' Ampeco slavila u veleslalomu, došavši do 63. pobjede u Svjetskom kupu, čime je za jedan trijumf nadmašila dotad neprevaziđenu Austrijanku Anu Mozer-Prel, koja ih je sakupila 62. Slavna Austrijanka i dalje ima više velikih "Kristalnih globusa" od nje, čak šest, od kojih je četiri osvajala zaredom.

Lindzi na svom kontu ima četiri titule osvajačice Svjetskog kupa, a tri je osvajala zaredom. Osim toga, osvojila je i šest malih "Kristalnih globusa" u spustu, četiri u superveleslalomu i tri u kombinaciji. Jedna je od šest žena koja je slavila u svim disciplinama svjetskog kupa. U svojoj vitrini ima i olimpijsko zlato i srebro, te dva zlata sa svjetskih prvenstava... što je čini najuspješnijom američkom skijašicom svih vremena.

Lindzi je rođena 18. oktobra 1984, a zahvaljujući skijaškim genima koje je naslijedila od oca Alena, na skije je prvi put stala kada je imala dvije godine. Imala je sreću da upadne u skijaški program Eriha Zajlera. Sa sedam godina je već počela da se takmiči, a kada je kao desetogodišnjakinja upoznala slavnu Pikabo Strit, ljubav prema snježnim stazama još više se učvršćuje. Pikabo ju je uzela pod okrilje, a prvi plodovi rada došli su 2003. kada je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu za juniorke u spustu. Prvu pobjedu u Svjetskom kupu ostvarila je 2009, a 2013. joj je Njemica Marija Hefl-Riš ugrabila veliki "Kristalni globus" za samo tri poena.

Lindzi je do 2007. skijala pod prezimenom Kildou, kada se udala za nekadašnjeg američkog skijaša Tomasa Vona. Razvela se nakon četiri godine braka, ali prezime nije mijenjala. Zbog svoje atraktivnosti uvijek je bila u centru pažnje.

Slike na kojima je golišava krasile su brojne sportske časopise, a zbog toga je bila privlačna i brojnim sponzorima. Veoma je popularna u SAD, a slavu i popularnost joj nije pomutilo ni to što je trenutno u vezi s američkim golferom Tajgerom Vudsom, koji je proteklih godina bio na stubu srama zbog brojnih ljubavnih afera i prevare dotadašnje supruge, švedske ljepotice Elin Nordegren.

Najbolja drugarica joj je i nekadašnja najveća protivnica Marija Hefl-Riš i među njima nije bilo zle krvi ni kada su se 2013. borile za Svjetski kup. Voli da vozi bicikl, da igra tenis i čita knjige, a svi kažu da je njeno najjače oružje osmijeh kojim osvaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije