BiH

PIC: Usvajanje zakona RS jednostran čin

PIC: Usvajanje zakona RS jednostran čin
PIC: Usvajanje zakona RS jednostran čin

SARAJEVO - Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira istakli su danas da usvajanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske predstavlja jednostrani čin kojim se "podrivaju dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli tako da se obezbijedi funkcionalnost svih nivoa vlasti u BiH".

"Održivo rješavanje pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura neophodno je da bi se obezbijedilo da BiH ima resurse koji su joj potrebni kako bi odgovorila na izazove koji se nalaze pred njom, uključujući i pristupanje EU i puno učešće u Akcionom planu za članstvo u NATO-u", saopšteno je u srijedu iz OHR-a.

U saopštenju se napominje da su ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira više puta upozoravali da se jednostranim potezima neće postići ciljevi koji se odnose na državnu imovinu i imovinu odbrambenih struktura, te da će se njima dodatno odgoditi ispunjenje programa "pet plus dva" i zatvaranje OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je u utorak Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske i pod zabranom je raspolaganja, a čiji je ustavni osnov sadržan u tome da "Republika uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine".

Skupština je prihvatila amandman Kluba poslanika SNSD-a na Prijedlog zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, kojim će se pitanje perspektivne vojne imovine, potrebne Oružanim snagama BiH, regulisati sporazumom Vlade RS, Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da ovaj zakon nije antidejtonski i antiustavan, te da ima svoje utemeljenje u Ustavu BiH i Ustavu RS koji je u imovinsko-pravnim odnosima usaglašen sa Ustavom BiH.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije