Svijet

Zabilježeno pokretanje objekata na Marsu

Zabilježeno pokretanje objekata na Marsu
Zabilježeno pokretanje objekata na Marsu

PASADENA - Kamere sonde "Feniks" zabilježile su na Marsu blizu mjesta prizemljenja te sonde objekat sličan kamenu koji se premješta s mjesta na mjesto pod uticajem sile nepoznatog porijekla, saopštila je američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA).

"Premještanje objekta je očigledno prema tragu koji ostavlja kamen na tlu. Trag nije u obliku prave linije nego relativno složen", navodi se u saopštenju NASA.

Kako se ističe, kamen je najmanje tri puta izmijenio pravac kretanja.

"Ostalo kamenje koje se nalazi u blizini je nepokretno", pojašnjeno je u saopštenju.

Priroda sile koja premješta kamen nije potpuno jasna.

Pretpostavlja se da je mogla biti izazvana vjetrom, pritiskom gasova iz motora sonde "Feniks", neposrednim mehaničkim ili drugim dejstvom aparature sonde ili nekim nepoznatim uzrocima.

Sonda "Feniks" snimila je prije nekoliko dana snijeg kako pada iz oblaka visoko iznad površine Marsa.

Snijeg je, međutim, ispario prije nego što je pao na tlo, pokazali su instrumenti "Feniksa", koji je poslao podatke o vremenu na Marsu uoči dolaska zime.

Nad Crvenom planetom na visini od četiri kilometra zabilježeno je kako pada snijeg, koji je, prije nego što je stigao do površine, ispario.

"Ništa tako nikada prije nije primijećeno na Marsu", rekao je Džim Vajtvej sa Univerziteta Jork u Torontu, koji je vodio istraživanje.

Pola vijeka NASA

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) proslavlja pola vijeka postojanja.

Otkako je početkom oktobra 1958. godine NASA prvi put otvorila svoja vrata, 50 godina kasnije najvažniji cilj te agencije i dalje je istraživanja svemira.

Američku svemirsku trku sa Sovjetskim Savezom dramatično je 1961. godine definisao tadašnji američki predsjednik Džon Kenedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije