Svijet

Velika glad nije genocid

Velika glad nije genocid
Velika glad nije genocid

STRAZBUR - Evropski parlament izglasao je u četvrtak rezoluciju kojom je "veliku glad" s početka tridesetih godina prošlog vijeka, poznatu kao ukrajinski holodomor, proglasio zločinom protiv čovječnosti, ali ne i genocidom.

Skupština Evropske unije (EU) velikom većinom prihvatila je rezoluciju kojom "veliku glad" iz 1932-1933, umjetno izazvanu tokom režima tadašnjeg sovjetskog diktatora Josifa V. Staljina, proglašava zločinom protiv čovječnosti.

Eurozastupnici su pozvali bivše sovjetske države da otvore svoje arhive i istraže zločin, ali tekstom rezolucije izbjegli su direktno holodomor proglasiti genocidom.

Spominjući stradanja i drugih naroda Rusija se protivi ukrajinskoj težnji da tu ljudsku tragediju proglasi genocidom, a tome se protivi i dio ukrajinskog rusofonog stanovništva.

Kao pravni nasljednik SSSR Rusija strahuje da bi od nje mogla biti zatražena isplata odštete.

Ukrajinski parlament je u novembru 2006. izglasao zakon kojim se holodomor proglašava "genocidom ukrajinskog naroda", a Kijev godinama nastoji da to učine i Ujedinjene nacije.

Holodomor je bio drugi po redu veliki genocid u 20. vijeku nakon jermenskog, koji je počinila turska država.

Prisilna kolektivizacija

Milioni ljudi umrli su tokom "velike gladi" izazvane prisilnom kolektivizacijom.

Seljacima je ljetina bila oduzimana kako bi bili primorani da se odreknu zemlje i uđu u kolhoze, a najviše je stradala žitom najbogatija Ukrajina u kojoj se nastojala otupiti svaka težnja za nezavisnošću od Sovjetskog Saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije