Svijet

Mumbaj: Serija terorističkih napada

Mumbaj: Serija terorističkih napada
Mumbaj: Serija terorističkih napada

Grupa koja sebe naziva "Dekan Mudžahedin" preuzela je odgovornost za napade u indijskom gradu Mumbaju u kojima je poginulo 80 ljudi.

Do sada malo poznata organizacija poslala je mejl medijima u kojima tvrdi da stoji iza napada, preneo je Rojters.

Istovremeno, lokalne TV stanice javljaju da je u hotel "Oberoj" upala indijska vojska, a teroristi u tom hotelu drže više desetina stranih talaca.

"Za sada imamo izveštaje o 80 mrtvih i najmanje 250 ranjenih. Mnogi povređeni su u u teškom stanju pa će bilans žrtava sigurno porasti", rekao je agenciji Rojters zvaničnik policije u Mumbaju.

Indijske TV stanice javile su da je u napadima ubijen i Hemant Karkare, šef policijske jedinice za borbu protiv terorizma u Mumbaju, kao i dvojica terorista.

Istovremeno, naoružani napadači u luksuznom hotelu Tadž Mahal u tom gradu drže više desetina zapadnih talaca, javili su televizije Si-En-En i Aj-Bi-En.

Jedan očevidac rekao je indijskoj televiziji da su napadači tražili one koji imaju američke i britanske pasoše.

Policija je saopštila da su među metama napada hoteli Tadž i Oberoi, oba sa pet zvjezdica.

Na TV snimcima prikazano je kako recepcije oba hotela gore, a gosti se evakuišu.

Nešto ranije, šef policije indijske savezne države Maharaštra A.N. Roj rekao je lokalnoj televiziji da su teroristički napadi izvedeni na najmanje sedam mjesta, a nepoznati teroristi su otvarali nasumičnu vatru iz automatskog oružja.

On je izjavio da su na nekoliko mjesta odjeknule eksplozije pošto su teroristi koristili i granate, prenjeo je Rojters.

Naoružani napadači su u Mumbaju, indijskom finansijskom centru, otvorili vatru na sedam lokacija, uključujući bolnicu, železničku stanicu i restoran "Kafe Leopold" koji često posjećuju turisti, javio je Bi-Bi-Si.

Indijske vlasti su za većinu sličnih dosadašnjih napada okrivile muslimanske ekstremiste, ali su ranije u sličnim oružanim akcijama hapšeni i pripadnici hinduističkih radikalnih grupa, podsjetio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije