Svijet

Barak Obama: Jaka Rusija je dobra za SAD

Barak Obama: Jaka Rusija je dobra za SAD
Barak Obama: Jaka Rusija je dobra za SAD

MOSKVA - Jaka Rusija je dobra za SAD, rekao je juče američki predsjednik Barak Obama tokom svog govora održanog u Moskvi, što je još jedan dokaz nastojanja da se "resetuju" odnosi ove dvije velesile.

Obama je ujedno pozvao Rusiju da prevaziđe nepovjerenje iz hladnog rata i uspostavi istinsko partnerstvo sa SAD, te da dvije zemlje zajednički spriječe širenje nuklearnog oružja i odvrate Iran i Sjevernu Koreju od daljeg razvoja takvog oružja.

U obraćanju studentima Nove ekonomske škole u Moskvi, američki lider je rekao da su oni posljednja generacija koja je rođena u podijeljenom svijetu i istakao da SAD žele miroljubivu i naprednu, ali i demokratsku Rusiju.

Obama je podsjetio na riječi bivšeg američkog predsjednika Džona Kenedija da nijedna nacija u cjelokupnoj svjetskoj istoriji nije propatila više od Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o antiraketnom štitu u Evropi, američki predsjednik je kazao da Vašington ne bi trebalo da instalira antiraketni štit u Evropi ako bi SAD i Rusija zajedno spriječile Iran i Sjevernu Koreju da razvijaju nuklearno naoružanje.

"Ako bi prijetnja od nuklearnog i balističkog raketnog programa u Iranu bila eliminisana, antiraketni štit iz Evrope bi takođe bio eliminisan. Znam da se Rusija protivi planu za razmještanje antiraketnog štita i moja administracija ispituje te planove, a ja sam jasno naznačio da je taj štit usmjeren da djeluje preventivno protiv potencijalnog napada iz Irana i da nema veze s Rusijom", istakao je predsjednik SAD.

Obama je ocijenio da je u 2009. godini prošlo vrijeme kada su velike sile mogle da pokazuju snagu dominacijom i demonizovanjem drugih država.

"Dani kada su imperije mogle da prijete suverenim državama kao figurama na šahovskoj tabli su prošli. Zato sam pozvao na 'resetovanje' odnosa između SAD i Rusije i to mora biti uzajamno nastojanje američkog i ruskog naroda da nađu zajednički interes i prošire dijalog i saradnju koji mogu dovesti do progresa", ocijenio je Obama.

U tom duhu Obama je izjavio da Rusija treba da poštuje suverenitet Gruzije i Ukrajine, dva saveznika Sjedinjenih Država, koje teže da se priključe NATO-u.  

"Suverenitet država je kamen spoticanja međunarodnog nivoa", kazao je Obama. "Na isti način, kao što sve države treba da imaju pravo izbora svojih funkcionera, tako one moraju imati pravo da žive unutar sigurnih granica i da vode svoju vlastitu spoljnu politiku", istakao je on.

Američki lider se ranije juče sastao s ruskim premijerom i trenutno najuticajnijim ruskim političarem Vladimirom Putinom, ocijenivši da je njihov prvi zvanični susret u Moskvi odlična prilika da se poprave odnosi između dvije zemlje.

Upadljivo nespretni, dvojica lidera su se pozdravili na početku sastanka u Putinovoj rezidenciji izvan Moskve, pod utiskom prošlonedjeljnih kritika koje je Obama izrekao o Putinu kao o čovjeku koji je u mislima još u prošlosti.

"Svjestan sam ne samo izvanrednog posla koji ste obavili u ime ruskog naroda kao predsjednik, ali i sada, na premijerskoj funkciji", rekao je Obama.

Putin, koji je uglavnom izbjegavao da gleda Obamu u oči, rekao je da su postojali periodi konfrontacije u američko-ruskim odnosima.

"Povezujemo nadu u razvoj naših odnosa s vašim imenom", dodao je ruski premijer.

Na kraju dana Obama je imao završni sastanak s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom kako bi sumirali rezultate dvodnevnog susreta.

Američki predsjednik danas završava posjetu, kada će otputovati u Italiju na sastanak Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta, na kojem će učestvovati i ruski predsjednik.

Ruski mediji bez velikog oduševljenja

Ruski mediji nisu izvještavali o prvom danu posjete američkog predsjednika Baraka Obame Moskvi s prevelikim oduševljenjem, bez obzira na dogovore o smanjenju nuklearnog naoružanja, preletu američkih aviona preko ruske teritorije i ekonomskoj i vojnoj saradnji, koje su u ponedjeljak postigli predsjednici SAD i Rusije. "Resetovanje" odnosa, ipak, ostaje za neku dalju budućnost, upozorili su ruski mediji. Ankete pokazuju da većina Rusa ne vjeruje Americi i da ih Obama nije osvojio.

Babuška za prvu damu SAD

Prva dama SAD Mišel Obama posjetila je juče Koledž za njegu starijih osoba "Sveti Dimitrije", koju vode sestre milosrdnice u Moskvi. Na poklon je dobila tipičan ruski suvenir - drvenu babušku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije