Svijet

Vlast zabranila konjski rep

Vlast zabranila konjski rep
Vlast zabranila konjski rep

TEHERAN - Iranska vlada izdala je "Vodič za frizure", katalog prihvatljivih muških frizura.

Nije da se radi po posljednjem modnom trendu, ali, to je zakon, i to su frizure koje je prihvatljivo da muškarci u Iranu imaju.

U namjeri da se što više smanji uticaj Zapada, iransko Ministarstvo za kulturu donijelo je katalog prihvatljivih frizura. Dječačke frizure na razdjeljak, uredno podšišana kosa, pa čak i stil poput Elvisa Prislija su dozvoljeni.

Međutim, strogo je zabranjeno da muškarci imaju dugu kosu, da nose konjski rep i takozvane jež-frizure.

Korištenje gela, laka za kosu i ostalih preparata za učvršćivanje nije zabranjeno, ali se mora koristiti u razumnim količinama. Sudeći po fotografiji koju je predstavio iranski ministar za kulturu svi muškarci bi trebalo uvijek da budu uredno obrijani.

Iranske konzervativce je uzrujao model u katalogu koji ima "kozju bradicu", ali su, ipak, dopustili da fotografija ostane. Ostali modeli su obrijani.

"Predloženi stilovi inspirisani su iranskom kulturom, religijom i islamskim zakonima. Srećni smo što je Vlada podržala ove stilove", rekao je Jaleh Kodajar, jedan od organizatora festivala frizura, koji će biti održan krajem jula u Teheranu i na kojem će biti promovisan katalog dozvoljenih frizura, prenosi "Dejli telegraf".

Inače, u Iranu je posljednjih godina nekoliko brijačnica i frizeraja zatvoreno jer su podržavali zapadnjački stil friziranja.

Konzervativci su pozvali na strože mjere protiv ljudi koji imaju frizure drugažije od onih u katalogu. Policajcima u Iranu čak su dali fotoaparate da slikaju žene i muškarce koji nemaju prikladne frizure i ne oblače se po "propisima", kako bi na sudu imali dokaze protiv njih ukoliko ih privedu.

Iranska policija redovno sprovodi kontrole na ulicama gradova. Muškarcima nije dozvoljeno da nose odjeću koja podsjeća na zapadnjački stil, pa čak se i kravate gledaju s podozrijevanjem, s obzirom na to da se smatraju simbolom zapadne dekadencije. Ženama je, takođe, zabranjeno da hodaju u kratkim kaputima, odnosno u odjeći za koju bi se moglo pomisliti da je provokativna.

  • Stil Elvisa Prislija dozvoljen
  • Duga kosa strogo zabranjena
  • Smiju koristiti preparate
  • Kravate izazivaju podozrenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije