Film i serije

AFI izabrao 11 najboljih filmova 2014

AFI izabrao 11 najboljih filmova 2014
AFI izabrao 11 najboljih filmova 2014

LOS ANĐELES - Od "Čoveka ptice" do "Unbroken", Američki filmski institut (AFI) izabrao je eklektičnu grupu najboljih filmova u 2014. godini, prenose agencije.

Napustivši tradicionalni izbor od 10 filmova, AFI je prvi put ove godine izabrao 11 ostvarenja uključujući "American Sniper", "Dečaštvo", "Foxcatcher", "The Imitation Game", "Interstelar", "Into the Woods", Nightcrawler", "Selma" i "Whiplash".

Za novi film Anđeline Džoli "Unbroken" o životu olimpijca Luisa Zamperinija ovo je prva značajnija nagrada, kao i za Diznijev mjuzikl "Into the Woods" i "Interstelar" Kristofera Nolana.

"Dečaštvo" Ričarda Linklatera, film o odrastanju jednog dječaka koji je sniman 12 godina, već je dobio nagrade udruženja kritičara iz Los Anđelesa i Njujorka.

Žiri AFI čine članovi Instituta, stručnjaci, kritičari, filmski radnici i njihove nagrade dodjeljuju se uoči nominacija za nagrade Udruženja glumaca i Zlatne globuse. Nominacije za Oskara biće saopštene 15 januara.

"Ovo je prvi put u istoriji AFI da je glasanje rezultiralo grupom od 11 filmova", navela je organizacija.

AFI je izabrao i 10 televizijskih programa kao najboljih u 2014. uključujući "Ljude sa Menhetna", "Igru prestola", "Amerikance", "Crno više nije u modi", "Fargo", "Silicon Valley", "How to Get Away with Murder", "Jane the Virgin", "The Knick" i "Transparent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije