Film i serije

Izdvojili se prvi favoriti za "Zlatnu palmu" u Kanu

Izdvojili se prvi favoriti za "Zlatnu palmu" u Kanu
Izdvojili se prvi favoriti za "Zlatnu palmu" u Kanu

KAN - Moćna priča o lezbijskoj ljubavi sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi i drama o holokaustu glavni su favoriti za "Zlatnu palmu" Filmskog festivala u Kanu.

Na polovini festivala, kritičari su ocijenili da je Kan ove godine imao odličnu ponudu svjetskog filma u vidu 19 ostvarenja koja se takmiče za glavnu nagradu festivala.

Među prvim favoritima je "Carol" Toda Hejnsa, gdje Blančet igra bogatu domaćicu iz pedesetih godina prošlog vijeka koja se zaljubljuje u mladu fotografkinju (Runi Mara).

Raskošna drama prati Kerol koja se razvodi od supruga-biznismena i kojoj prijeti gubitak starateljstva nad kćerkom iz "moralnih razloga".

Film je žestoki zagovornik prava za sve u vrijeme kada, kako je Blanšetova prokomentarisla na konferenciji za novinare, na desetine zemalja i dalje imaju zakone protiv homoseksualaca.

Mnogi smatraju i da je "Cerol" i jedan od favorita za "Oskara". Filmska biblija "Variety" navodi da je film duboko osjećajna ljubavna priča koja hvata svaku sjenku i nijansu unutrašnjih života svojih likova.

Drama o holokaustu "Son of Saul", mađarskog novajlije Lasla Nemeša dobila je pohvale šokiranih kritičara koji ocjenjuju da bi beskompromisni portret 36 sati u Aušvicu mogao da zadobije žiri predvođen braćom Koen.

Francuski "Mond" navodi da je Nemeš, koji je izgubio nekoliko članova porodice u gasnim komorama, snimio film kako bi sačuvao istoriju holokausta za generacije koje uskoro neće imati direktnih kontakta sa svjedocima koji mogu da im ispričaju svoje uspomene.

Među bizarnijim filmovima u takmičarskom programu je "The Lobster", grčkog režisera Jorgosa Lantimosa sa Kolinom Farelom i Rejčel Vajs u priču o samcima koji bivaju zatvoreni u hotel i kojima je dato 45 dana da pronađu partnera ili da budu pretvoreni u životinju koju izaberu.

Crnohumorna romansa, prema mišljenju kritičara BBC-a je oštar komentar na društvene pritiske da imamo veze i prevare i samoprevare kojima pribjegavamo da bismo do toga došli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije