Film i serije

"Zlatna palma" za film "Dheepan" Žaka Odijara

"Zlatna palma" za film "Dheepan" Žaka Odijara
"Zlatna palma" za film "Dheepan" Žaka Odijara

KAN - Film francuskog režisera Žaka Odijara "Dheepan" osvojo je u nedjelju naveče glavnu nagradu "Zlatnu palmu", vrijednu 20.000 evra, na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Prema pisanjima svjetskih medija i kritičara, izbor žirija, kojim ove godine predsjedava američki rediteljski dvojac, braća Itan i Džoel Koen, bio je iznenađujući.

Film govori o troje građana Šri Lanke, koji se pretvaraju da su porodica kako bi pobjegli iz ratom zahvaćene zemlje i nastanili se u Francuskoj.

Drugu nagradu osvojio je film mađarskog debitanta Lasla Nemeša "Son of Saul", drama o holokaustu.

Treća nagrada pripala je ljubavnoj priči "The Lobster" grčkog režisera Jorgosa Lantimosa sa Kolinom Farelom, Džesikom Barden i Rejčel Vajs.

Nagradu za najbolju režiju ponio je akcioni film "The Assassin" tajvanskog režisera Hua Hsiao-hsjena.

Francuski glumac Vincent Lindon dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu "La loi du marche" Stefana Brizea.

Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile zu Amerikanka Runi Mara za ulogu u filmu "Carol" Toda Hejnea i Francuskinja Emanuel Berko za ulogu u filmu "Mon roi" u režiji Mejven Besko.

Kritičari su mahom pozdravili ovogodišnju selekciju, među kojima su najbrojniji bili italijanski i francuski filmovi, uz dva kineska i par američkih, već viđenih za "Oscara", ali i jedne surove mađarske drame o holokaustu.

Najdirljiviji dio svečane večeri na velikoj sceni teatra "Limijer" bio je onaj kada je legendarnoj francuskoj rediteljki Anjes Varda, "majci francuskog novog talasa", uručena "Zlatna palma" za životno djelo, koju su dosad primili još jedino Vudi Alen (2002), Klint Istvud (2009) i Bernardo Bertoluči (2011).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije