Jet set

Davor Sladaković, modni dizajner: Azurnozelena za kupaće kostime

Davor Sladaković, modni dizajner: Azurnozelena za kupaće kostime
Davor Sladaković, modni dizajner: Azurnozelena za kupaće kostime

U odjevnoj kulturi ili, jednostavnije, u praktikovanju mode na višem nivou individualnost je najvažnija i tome je sve podređeno.

Svojom odjećom komuniciramo prema drugima i tu su pravila jasna.

Pravila se mijenjaju i raspuštaju dolaskom ljeta. Ljeto je radost, koju najviše dijelimo s okolinom. Tako je i ljetni stil odijevanja, po meni, najbolji način da, osim sebe, uveseljavamo i druge.

Poželjno je istaknuti liniju, tjelesne adute, intimniju stranu u svrhe boljeg ugođaja i protiv vrućine.

Dakle, kod ljetne mode, preciznije odjeće i opreme za kupanje i plažu nema alternative. Ona treba da je uvijek aktuelna i u toku teme za svako ljeto posebno.

Kada je u pitanju kupaći program, njihova kreativna ekspanzija nikad nije bila veća. Čak su u ženski svijet kupaćih kostima stigli i potpuni inoviteti, tzv. monokini, a ja ih nazivam jednodjelni višedjelni kostimi.

I za ženski i za muški program najaktuelnija boja je azurnozelena u neonskim tonu.

Ženski kupaći program pretenduje dvodjelnim setovima, sa cvjetnim ili geometrijskim printom u izrazito živopisnom tonu, te taj novi maštoviti i raznoliki spoj između donjeg i gornjeg dijela kostima, pretežno u čvrstoj geometrijskoj formi, strogih linija, a razigranog i seksepilnog kolorita.

Mlađe dame i one u dobroj formi mogu biti kreativnije u odabiru, dok nešto ležernije ženske figure zahtijevaju individualan pristup sa malo više pažnje.

Na tržištu sada postoji svaki model, a moda je otvorila svoje granice kao nikad dosad.

Muškarcima su otvorene sve varijante i svi modeli, slobodno rečeno u svim bojama, uz jedini uslov da kroj kupaćih prati figuru tijela, a boja stanje duha.

Najvažnije je svoju figuru u ljetne dane prikazati u najboljem svjetlu i dakako ne zaobilaziti personalnost, ma kakva ona bila, a najviše je vidljiva upravo u najvruće ljetne dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije