Književnost

Ilić: Sramota je što Ćopićeva kuća nije obnovljena

Ilić: Sramota je što Ćopićeva kuća nije obnovljena
Ilić: Sramota je što Ćopićeva kuća nije obnovljena

BANJALUKA - Nedostatak sluha, nerazumijevanje značaja ili, pak, nešto treće doveli su do toga da ni 30 godina nakon smrti Branka Ćopića, jednog od najharizmatičnijih pisaca na našim prostorima, kuća u kojoj je rođen nije obnovljena.

Kako stvari trenutno stoje, oronuli zidovi, baš kao i Ćopićevi Hašani, sačekaće određeno vrijeme da budu obnovljeni i da s ponosom istaknu veličinu čovjeka koji je tu rođen i odrastao.

Fondacija "Bašta sljezove boje" iz Srbije i opština Krupa na Uni pripremile su prošle godine projekat izgradnje spomen-područja posvećenog tom književniku, a povodom 100 godina od njegovog rođenja, koliko se navršava ove godine. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava uslovio je da cijela ta priča do danas ostane samo na projektu.

Dušan Ilić, direktor Fondacije "Bašta sljezove boje", podsjetio je da je sredinom prošle godine u Beogradu održana i donatorska večera s ciljem da se prikupe sredstva kojima bi se ovaj projekat relizovao.

"Ta večera je održana u vrijeme poplava, tako da nismo prikupili značajna sredstva, ali smo dobili obećanja. Smatram da je sramota i bruka da 30 godina, koliko je prošlo od smrti Branka Ćopića, čak ni njegova kuća ne može biti obnovljena. To je sramota za svakog Krajšnika", rekao je Ilić.

Istakao je da je krajnje vrijeme da se "opametimo", da Ćopićevi Hašani budu obnovljeni, kako bi ljudi koji su tu nekada živjeli imali gdje da se vrate.

"Očekujemo da idejni projekat za izgradnju kuće dobijemo od univerziteta iz Beograda, Novog Sada ili Banjaluke, a pokrajina Vojvodina bi trebalo da bude finansijski pokrovitelj s obzirom na to da opština Krupa na Uni ne može da plati", istakao je Ilić.

Dodao je da je to jedan od načina da se odužimo Ćopiću za njegov doprinos kulturi.

"Odužili smo se Andriću Andrićgradom, odužili smo se Dučiću, tako je sada red da se odužimo i Ćopiću, a ujedno da kraj iz koga je on potekao podignemo više na pijadestalu kulture", pojasnio je Ilić.

Autor djela "Magareće godine", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Osma ofanziva", svojom pisanom riječju zauvijek je ostavio trag, ali je danas nažalost malo onih koji bi mu se za sve ono što je uradio adekvatno odužili.

Posebnu pažnju značajnom jubileju - obilježavanju 100 godina od rođenja Branka Ćopića - posvetiće i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

"Kada je u pitanju obnova kuće Branka Ćopića, Ministarstvo nema planirana sredstva za ovu namjenu. Iz opštine Krupa na Uni dobili smo inicijativu za izgradnju spomen-područja 'Bašta sljezove boje'. Ministarstvo pozdravlja tu inicijativu, odmah smo uključili predstavnike Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS da obiđu teren i pruže opštini stručnu pomoć u definisanju samog projekta", saopštili su iz resornog ministarstva.

Takođe, dodaju da je prijedlog opštine Krupa na Uni da ovaj projekat bude jedna od tema zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije.

Ističu da je preporuka Ministarstva da se prvo obiđe teren, završi analiza i pripremi projektna dokumentacija, koja bi onda bila predstavljena institucijama i s kojom bi se potencijalno moglo aplicirati na međunarodne fondove.

Gojko Kličković, načelnik opštine Krupa na Uni, svojevremeno je kazao da će obnova Ćopićevog ognjišta krenuti od obnove rodne kuće ovog pisca. Uz to je oko Ćopićeve kuće planirana izgradnja brvnare, koja će biti posvećena njegovim književnim likovima, a to jezgro će se, najvjerovatnije, zvati "Ćopićev sokak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije