Književnost

Književna staza Djeda Mraza održana u Banjaluci

Književna staza Djeda Mraza održana u Banjaluci
Književna staza Djeda Mraza održana u Banjaluci

Djelo "Veštica", autora Venka Andonovskog, prva je knjiga koja će biti objavljena u 2013. godini, a njen prvi primjerak u petak je, u okviru tradicionalne "Književne staze Djeda Mraza", položen na spomenik Petru Kočiću u Banjaluci.

Nikola Vukolić, direktor Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, koja je i organizator ove kulturne manifestacije, kazao je da je nova oda pisane riječi uljepšala Banjaluku i približila je svijetu.

"Dobro je to što objavljujemo knjige. Dobro je da se sačuva ono što se zapiše, a ova knjiga upravo to i dokazuje. 'Veštica' je jedno veliko igralište za čitaoce. Andonovski je jedan od najpozntiih makedonskih književnika i naučnika. Dobitnik je brojnih nagrada, ne samo u Makedoniji, nego i u svijetu. Nedavno je dobio i nagradu 'Balkanika', što potvrđuje da smo na pravom putu i da smo objavili knjigu koja će da nas poveže sa drugim narodima državama. To je, ujedno, i cilj 'Književne staze'", naveo je Vukolić.

Dok su mladi Djeda Mrazovi čitali odlomke iz djela "Veštica", knjigu je na spomenik velikanu srpske pisane riječi položio Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

"Zahvaljujući sjajnom angažmanu Zadužbine, simbolično zatvaramo jednu godinu i jednu knjigu, a otvaramo nove stranice. Ovo je jedinstveno u svijetu. Simbolički stavlja kulturu u jedan vrhunski rang na kraju jedne i početku druge godine. Posebno mi se dopada što mrvu po mrvu duga vraćamo Petru Kočiću, iako ljudski vijek nije dovoljan da se utvrdi njegov značaj", istakao je Kasipović i dodao da će kulturna 2013. godina biti veoma teška, jer su joj namijenjena ograničena sredstva u budžetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije