Muzika

Eurosong: Šveđani favoriti, Srbija na 4., BiH na 26., Hrvatska na 30. mjestu

Eurosong: Šveđani favoriti, Srbija na 4., BiH na 26., Hrvatska na 30. mjestu
Eurosong: Šveđani favoriti, Srbija na 4., BiH na 26., Hrvatska na 30. mjestu

Sljedeće sedmice u Bakuu u Azerbejdžanu počinje polufinale mutičkog takmičenja Eurosong.

Kako su dosad već poznate sve pjesme i izvođači, kladionice već imaju svoje favorite - tako se na prvom mjestu nalazi Švedska, na drugom Italija, na trećem Rusija, na četvrtom Srbija, a na petom Velika Britanija.

Čak 42 zemlje takmičiće se na ovom Eurosongu, a biće raspoređene u dva polufinala. Hrvatska će u drugom polufinalu nastupiti s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Slovenijom i Makedonijom.

Favoritkinja kladionica: Nazivaju me hippiejem jer nemam Facebook

Loreen se neko vrijeme distancirala od švedske muzičke scene da bi se 2011. godine vratila na "Melodienfestivalu" s pokušajem da još tad ode na Eurosong, ali tu si je želju uspjela ostvariti tek ove godine. Njena karijera se vrtoglavo uspela nakon pjesme "Euphoria" kojom predstavlja Švedsku te je zauzela prvo mjesto na kladionicama.

"Ja sam osoba koja pokušava pobjeći od današnje pretrpanosti informacijama. Nemam televizor, a računar mi služi samo za puštanje muzike. Nemam Facebook pa me zato zezaju da sam hippie", izjavila je pjevačica.

Ruske babuške pjevaju "Party For Everybody" i totalni su hit!

Rusija je ove godine uspjela spojiti nešto moderno i popularno s nečim tradicionalnim i prepoznatljivim. Tačnije, na Eurosong su poslali grupu bakica koje se nazivaju "Buranovske babuške" ("Buranovskiye Babushki") s hitom "Party For Everybody". Na kladionicama su zauzele visoko treće mjesto, a njihov YouTube video bilježi gotovo 2 miliona gledanja.

Željko Joksimović "posudio" muziku od Coldplaya?

Kratko nakon što je objavljena pjesma "Nije ljubav stvar", srpski mediji raspisali su se kako muzika Željkove nove pjesme ima dosta sličnosti s posljednjim hitom grupe Coldplay, "Paradise". Muzičar se ogradio od optužbi za plagiranje, a unatoč tom skandalu pjesma je završila na zaista visokom četvrtom mjestu kladionica.

Velika Britanija na 5. mjestu sa 76-godišnjim rokerom

Muzičar Engelbert Humperdinck jedan je od najstarijih učesnika ovogodišnjeg Eurosonga, a trenutno stoji na visokom 5. mjestu kladionice sa svojom pjesmom "Love Will Set You Free". Zbog njega je čak i Time Magazine napravio presedan te za maj štampao četiri različite naslovnice s Engelbertom koji je na naslovnicama utjelovio četiri rock ikone - Elvisa Presleyja, Liama Gallaghera, Alicea Coopera i Sida Viciousa.

Bosna i Hercegovina ispred Hrvatske, San Marino na zadnjem mjestu

Prema stanju na kladionicama, Bosna i Hercegovina nalazi se na 26. mjestu, a u Bakuu će ih predstavljati Maja Sarihodžić poznata i kao Maya Sar s pjesmom "Korake ti znam". Slovenija je zauzela 19. mjesto pjesmom "Verjamem". Na zadnjem mjestu kladionica našla se pak Valentina Moneta, predstavnica San Marina s tamošnjim hitom "The Social Network Song (Oh Oh – Uh - Oh Oh)".

Hrvatska tek na 30. mjestu

Oko nastupa pjevačice Nine Badrić na Evrosongu ove godine u Hrvatskoj se diglo dosta medijske prašine. Naime, HRT je ove godine odlučio zaobići "glas javnosti" te su odlučili da će nas predstavljati Nina Badrić. Putem "Naj Dore", odabrana je jedna od nekoliko ponuđenih pjesama te je odlučeno kako će Nina pjevati pjesmu "Nebo". Ipak, pjesma se nalazi tek na 30. mjestu od 42 kandidata koji će ove godine zapjevati u Azerbajdžanu. Stranica Eurovisionodds, koja prati kladionice, ističe kako su tokom niza proteklih godina pobjednici bili upravo takmičari koji su se našli među prvih pet na kladionicama.

Rambo Amadeus: Rekli su mi da sam moralna prostitutka

Nakon što je Crna Gora otkrila kako će ih Rambo Amadeus predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu, dobili su mnoštvo pozitivnih reakcija. Međutim, sam muzičar više i nije tako oduševljen svojim nastupom, a u intervjuu za Blic otkrio je kako je razočaran negativnim komentarima te da mu se odlazak na takmičenje zgadio.

"Zgadili su mi odlazak, nisam naviknut na taj ambijent, ne znam što se dogodilo ovdje. Situacija je potpuno ispolitiziovana, čovjek ne može ni u toalet otići, a da se to ne protumači je li to za vlast ili opoziciju. Jedan respektabilni opozicioni političar rekao je da se ja bavim moralnom prostitucijom, da sam se prodao režimu za 100.000 evra da idem na Evroviziju, kao da ja sad idem predstavljati 'Mila i Momira'", izjavio je. Trenutno se nalazi na 35. mjestu.

Raspored događanja

Prvo polufinale započeće 22. maja, a drugo 24. maja dok će se pobjednik proglasiti 27. maja.

U prvom dijelu prvog polufinala nastupiće: Crna Gora, Island, Rumunija, Albanija, Belgija, Letonija, Švajcarska, Finska i Grčka.

U drugom dijelu prvog polufinala pjevaće predstavnici sljedećih zemalja: Moldavija, Kipar, Austrija, Danska, Rusija, San Marino, Izrael, Irska i Mađarska.

U prvom dijelu drugog polufinala nastupiće: Srbija, Holandija, Portugal, Makedonija, Bjelorusija, Malta, Ukrajina, Jerrmenija i Bugarska.

U drugom djelu drugog polufinala pjevaće predstavnici: Švedske, Gruzije, Slovenije, Estonije, Turske, Slovačke, Hrvatske, Norveške, Litvanije te Bosna i Hercegovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije