Muzika

Mladen Matović punopravni član Svjetskog horskog savjeta

Mladen Matović punopravni član Svjetskog horskog savjeta
Mladen Matović punopravni član Svjetskog horskog savjeta

BANJALUKA - Banjalučki kompozitor, dirigent i muzički pedagog Mladen Matović postao je punopravni član i predstavnik Republike Srpske i BiH u Svjetskom horskom savjetu - najreprezentativnijem strukovnom tijelu Svjetske horske asocijacije Interkultur - Muzika mundi.

Svjetski horski savjet je najmasovnije i najznačajnije međunarodno savjetodavno tijelo koje se bavi umjetničkim pitanjima asocijacije, sa posebnim akcentom na Svjetsku horsku Olimpijadu. 

Od svog osnivanja Savjet u svoj rad sukcesivno uključuje uspješne i nagrađivane umjetnike iz oblasti horske muzike kao predstavnike svojih zemalja, te u ovom času okuplja ugledne kompozitore i dirigente iz više od 80 zemalja svijeta.

Zvanično pismo i potvrdu o prijemu u članstvo ovog uglednog strukovnog tijela Matoviću je uputio lično predsjednik Svjetskog horskog savjeta Ginter Tič, saopšteno je iz Udruženja umjetnika "Art plus".

Matović je rekao da je ovo za njega izuzetno priznanje i potvrda dosadašnjeg napornog rada i aktivnosti na kulturnoj i globalnoj afirmaciji ovih prostora. 

"Mnogo puta sam rekao da su se naši horovi u proteklih deset godina pokazali kao najbolji ambasadori kulture i umjetnosti Republike Srpske i vjerujem da će uz adekvatnu podršku i razumijevanje to činiti i u budućnosti", naveo je Matović. 

Matović je diplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje trenutno predaje u zvanju docenta na Katedri za solfeđo i muzičku pedagogiju. 

Komponovao je više od 300 naslova umjetničke, primjenjene, popularne, kao i muzike za djecu. 

Autor je muzike i teksta himne Republike Srpske "Moja Republika", prvog mjuzikla za djecu u Srpskoj "Petar Pan", te zvanične mirovne pjesme UNICEF-a "Daj nam mir". 

Matović od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom "Banjalučanke" sa kojm je u proteklom periodu osvojio veliki broj domaćih i međunarodnih priznanja. 

Jedan je od inicijatora i osnivača Udruženja umjetnika "Art plus", jednog od najaktivnijih strukovnih udruženja iz domena muzičke umjetnosti na području Republike Srpske i BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije