Muzika

Mladi telenti nastupili na festivalu "Mali kompozitor - Banjaluka 2014"

Mladi telenti nastupili na festivalu "Mali kompozitor - Banjaluka 2014"
Mladi telenti nastupili na festivalu "Mali kompozitor - Banjaluka 2014"

Kompozicija "Rokenrol" u izvođenju jedanaestogodišnjeg Edvina Čane iz Sarajeva je pobjednička numera festivala "Mali kompozitor - Banjaluka 2014", koji je u četvrtak naveče održan u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci.

 Prema već ustaljenoj tradiciji, 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, na jednom mjestu se okupljaju učesnici festivala, roditelji, prijatelji i rodbina koji s pažnjom bodre svoje najdraže i daju im nesebičnu podršku kako bi ostvarili što bolji plasman na ovom muzičkom takmičenju.

Druga nagrada za kompoziciju pripala je pjesmi "Novogodišnja noć" u izvođenju Katarine Maksimović iz Bijeljine, dok je treća nagrada otišla za pjesmu "Dobra čarobnica" u izvođenju Lee Rašević iz Banjaluke.

Numera "Novogodišnja noć", koju je napisala Ana Bukva iz Knežice, dobila je i prvu nagradu za tekst. Prva nagrada za interpretaciju otišla je u ruke Marija Delića iz Ljubije, koji je izveo pjesmu "Divan dan", a najbolji scenski nastup imala je Marta Hrkać iz Mostara, koja je izvodila numeru "Tajna jednog Marsovca". Po mišljenju publike najbolja je bila Milica Selak iz Banjaluke, koja je otpjevala "Baš je super zimi".

"'Mali kompozitor' je osmim izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacije, koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna s aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine", kazao je Mladen Matović, direktor festivala.

Dodao je da je jedini festival za djecu s uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu,

"'Mali kompozitor' je i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga, što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet", rekao je on.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječjeg žirija, koji su činile Maša Ćoćkalo iz Mrkonjić Grada, Anja Petrović i Tea Baničević iz Banjaluke i Džejna Tursunović iz Gračanice.

Matović je napomenuo da je direkcija festivala ponosna na činjenicu da je i ove godine partner "Malog kompozitora" UNICEF - najstarija svjetska organizacija koja se bavi pitanjima i problemima položaja djece.

I dok su učesnici s nestrpljenjem čekali odluku festivalskog žirija, nervozu su im u revijalnom dijelu programa svojom pjesmom razbile Maša Ćoćkalo i Bjanka Babić, te specijalni gost večeri, mladi pjevač Lukijan Ivanović. Organizator festivala je Udruženje umjetnika "Art Puls" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije