Muzika

Pjesma "Blurred Lines" proglašena plagijatom

Pjesma "Blurred Lines" proglašena plagijatom
Pjesma "Blurred Lines" proglašena plagijatom

Odlukom porote, pjesma Farela Vilijamsa i Robina Tika, "Blurred Lines" proglašena je plagijatom i njima je naređeno da porodici Marvina Geja isplate 7.3 miliona dolara, budući da su kopirali njegov hit "Got to give it up".

Osam članova porote u utorak je donijelo odluku nakon što su skoro nedelju dana slušali svjedočenja o sličnosti između pjesama "Blurred Lines", mega hita iz 2013. godine i pjesme Marvina Geja "Got to give it up" iz 1977. godine.

Marinova djeca su podnijela tužbu protiv Tika i Vilijamsa navodeći da njihova pjesma krši autorska prava originalne pjesme njihovog oca.

Pjesma Blurred Lines je donijela pjevačima zaradu veću od 5 miliona dolara (pojedinačno) a tekst je napisao Farel za nepunih sat vremena, prenosi indipendent.

Tokom suđenja, Gejeva porodica je angažovala muzikologa koji je analizirao obe numere i zaključio da među njima postoji osam sličnih elemenata, piše B92.

Porodica je takođe tvrdila da su Tik i Vilijams prethodno razgovarali o želji da snime pjesmu poput "Got to give it up", što su muzičari naravno negirali.

U presudi, porota je naložila pjevačima da Marvinovim naslednicima isplate 7.4 miliona dolara, uključujući i profit od 3.4 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije