Muzika

Pjesmom do ozdravljenja Jadranke Stojaković

Pjesmom do ozdravljenja Jadranke Stojaković
Pjesmom do ozdravljenja Jadranke Stojaković

BANJALUKA - Šansone neprolazne vrijednosti poput "Sve smo mogli mi", "Ima neka tajna veza", "Muzika je svirala" i "Što te nema" ostaće zauvijek upisane u muzičku istoriju BiH zahvaljujući jedinstvenom i neponovljivom izvođenju najpoznatije bh. kantautorke Jadranke Stojaković.

Umjetnica, uz čije su nezaboravne balade odrastale generacije mladih, duže vrijeme se nalazi na liječenju u banji Slatina kod Banjaluke zbog teškog oboljenja moždanog neurona prouzrokovanog povredom na koncertu u Japanu prije dvije godine.

Kako bi se njeno liječenje što kvalitetnije nastavilo pobrinula se Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), gdje je zaposlena već godinu dana. Naime, koncert solidarnosti za Jadranku Stojaković, pod nazivom "Ima neka tajna veza", biće održan 12. maja u dvorani "Borik", gdje će nastupiti brojna muzička imena.

Ne krije da je prijatno iznenađena odzivom kolega koji će pjevati za njen brži oporavak.

"Iskreno, nisam očekivala da će se odazvati toliko pjevača s obzirom na to da kolege iz moje generacije nisu mogle doći. U 'Boriku' će pjevati veliki broj novih kolega od kojih neke još nisam imala priliku ni da upoznam", rekla je Stojakovićeva i dodala da nikad nije mogla ni da nasluti da će doći do situacije da se održava koncert čiji će cilj biti pomoć njenom ozdravljenju. Ističe da danas, zbog nepostojanja alternative, veliki broj mladih ljudi tezgari ili se snalazi tako što novac zarađuje pjevajući po kafanama.

"Međutim, zbog nedostatka vremena i koncentracije mladi muzičari ne mogu naći svoj originalan put, niti se mogu posvetiti tekstovima u smislu da oni budu nešto što do sada nismo čuli", rekla je Stojakovićeva.

U Japanu je živjela od 1988. godine, gdje je otišla nakon spleta nevjerovatnih okolnosti. Za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine svakog dana je bila angažovana na platou ispred "Skenderije". Njena muzika se dopala jednom japanskom novinaru i on je kupio njenu ploču. Kada su njene pjesme čuli u Japanu, uslijedio je poziv da gostuje na internacionalnom festivalu koji je organizovala njihova komunistička partija. Pošto su se njeni nastupi svidjeli japanskoj publici, uslijedilo je još nekoliko poziva za gostovanje, da bi konačno polovinom 1988. godine iz čuvene japanske "Tošibe" dobila pismo u kojem joj nude da snimi album u njihovoj produkciji i potpiše trogodišnji ugovor. Inače, manje je poznato da je slavna umjetnica završila likovnu akademiju, kao i da se uz muziku aktivno bavi i slikarstvom.

Koncert

Učešće na koncertu za Jadranku Stojaković su, između ostalih, potvrdili Ogi Radivojević, Sergej Ćetković, Dado Glišić, Maja Odžaklijevska, Kiki Lesendrić, Kemal Monteno, Željko Vasić, Romana, Seid Memić Vajta i grupa "Regina". Tom prilikom humanitarna organizacija "Art Vivo" i RTS će joj dodijeliti zlatnik sa žigom akcije "Veliko srce".

Ulaznice su u pretprodaji od ponedjeljka, 7. maja, ispred robne kuće "Boska" i na biletarnici dvorane "Borik", a cijena je 10 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije