Muzika

Stream uništio prodaju

Stream uništio prodaju
Stream uništio prodaju

Prodaja digitalne muzike, predstavljana kao spas diskografske industrije nakon godina piraterije, zabilježila je prvi pad otkako je 2003. godine pokrenut iTunes, rezultati su godine iza nas.

Streaming servisi su napredovali 2013. godine, ali je zato prodaja albuma u svim žanrovima značajno opala.

Digitalna prodaja pjesama manja je za šest procenata u odnosu na proteklu godinu, bez obzira na ogromne hitove kao što su "Blurred Lines" Robina Tika, koji je kupilo skoro šest i po miliona ljudi, i "Thrift Shop" Meklmura i Rajana Luisa, prodanog u nešto više od šest miliona kopija. Takođe, ukupna prodaja albuma, uključujući i CD format, opala je za čak osam procenata.

Streaming servisi, uključujući YouTube i Spotify, pokupili su "šlag", jer je njihova posjeta porasla za 32 procenata, a to uključuje više od 118 milijardi streamova, što je ekvivalent prihodu od 59 miliona prodanih pjesama.

Sa druge strane, YouTube i Spotify imaju razvijene sisteme za plaćanje umjetnicima i izdavačkim kućama, koji su koliko-toliko pomogli muzičkoj industriji da amortizuje gubitak na prodaji digitalnih i CD izdanja, a sudeći po trendovima i ocjena stručnjaka, streaming servise tek očekuje napredak.

Svaki žanr zabilježio je značajan pad prodaje, sa izuzetkom r'n'b, koji je zabilježio rast od 1,2 procenata, ponajviše zahvaljujući Bijonsinom iznenada izdatom albumu prodatom u 1,3 miliona primjeraka, te hip-hopa sa rastom od 2,2 procenta, za šta su jednako zaslužni Eminem i Džej Zi.

Put koji je doveo do smjene CD-a, preko preuzimanja pa sve do streaminga, vraća polako na tron gramofonsku ploču, čija je prodaja u 2013. godini zabilježila rast od nevjerovatna 33 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije