Pozornica

Andrić pod vedrim nebom rodnog grada

Andrić pod vedrim nebom rodnog grada
Andrić pod vedrim nebom rodnog grada

TRAVNIK - Predstava "Nobelovac i Travnik", inspirisana literaturom i životom Ive Andrića, u režiji Banjalučanina Gorana Damjanca 3. juna biće premijerno izvedena pod vedrim nebom rodnog grada nobelovca, a probe za ovaj komad već su počele.

"Premijera je zakazana za 3. jun, kada se u stvari prvi put Travnik spominje u spisima, a tekst je inspirisan kontaktom Andrića sa svojim rodnim gradom i njegovim literarnim opusom koji se tiče Travnika, prije svega 'Travničkom hronikom', a poslije toga i nekoliko pripovjedaka, gdje se izdvaja 'Priča o vezirovom slonu'", rekao je Damjanac za Nezavisne novine.

Scenario je, kako je dodao, urađen po motivima teksta koji je napisao Muharem Bazdulj, pisac iz Travnika. U srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad, u rodnom mjestu Andrića i Bazdulja, ovakva predstava igraće prvi put, a njenu produkciju pokrenuo je Zavičajni muzej Ive Andrića iz Travnika.

"Zavičajni muzej kao pokretač ovog projekta poslao je zahtjev Muharemu Bazdulju kao piscu da priredi dramski tekst po motivima iz života i književnog djela Ive Andrića", rekao je Enes Škrgo, kustos ovog muzeja.

Sa druge strane, Škrgo ističe da ovo nije prva predstava koja se izvodi u Travniku prema motivima iz Andrićevih djela i adaptacija njegovih proznih ostvarenja.

Kako otkriva, samo u posljednjih četiri ili pet godina ima nekoliko pozorišnih predstava koje su u Travniku igrane i koje su danas žive i postoje na repertoaru.

"Razlika je u tome što će prvi put u postratnom periodu Andrić biti izveden na tvrđavi u ambijentalnoj atmosferi i što će biti prvi put namjenski producirana za turiste, ali i građanstvo i uopšte za sve ljude koje zanima ova vrsta umjetnosti", otkriva Škrgo.

Škrgo je mišljenja da je ovo velika i važna stvar za Zavičajni muzej, posebno danas kada se zna da je većina muzeja, među kojima i oni najvažniji, u Bosni i Hercegovini zatvorena za javnost i posjete.

"Mnoge naše kolege u BiH su suočene prije svega s materijalnim problemima koji se izravno tiču njihove egzistencije i u takvom vremenu, takvom okruženju, zahvaljujući Fondaciji za razvoj turizma, iznašli smo način da postavimo tu pozorišnu predstavu da ona dodatno privuče publiku u Travnik", ističe Škrgo.

Travnik i tvrđava i danas imaju veliki broj turističkih posjeta, tvrdi Škrgo, koji ističe da će ovo biti jedan novi stalni sadržaj. Otkriva da Zavičajni muzej predstavu "Nobelovac i Travnik" planira izvoditi u narednih pet godina i to ne samo u Travniku, nego i u drugim tvrđavama, drugim gradovima i ne samo u Bosni i Hercegovini.

"To je jedna dramska predstava koja će imati svoju namjenu pored estetske i pošto se igra ambijentalno to nudi jednu svoju specifičnost, svoje prednosti i mane", otkrio je Damjanac. Damjanac, u radu na ovoj predstavi, raspolaže glumačkim ansamblom iz Travnika, koji čine Matej Baškarad, Mirko Adžaip, Nebojša Filipović i Darko Smodek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije