Pozornica

Borba za prava žena ne smije prestati

Borba za prava žena ne smije prestati
Borba za prava žena ne smije prestati

Potresne priče aktivistkinja za prava žena iz svih dijelova svijeta oživljene su kroz revolucionarnu dokumentarnu dramu "Sedam" koja je u okviru bh. turneje izvedena u četvrtak uveče u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Tužne životne priče o ženama koje su silovane, ponižavane i koje su proživjele nasilje u porodici nisu ostavile ravnodušnom ni publiku u gradu na Vrbasu.

Ono kroz šta su one prošle, ali i kako su se izborile za svoja prava i prava žena u svojim državama poslalo je snažnu poruku i podstaklo posjetioce da aktivno učestvuju u promovisanju prava žena u našem okruženju.

Turneja po BiH realizovana je u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, a "Sedam" čitaju usješne žene iz Sarajeva, Mostara i Banjaluke: rediteljka Selma Spahić, muzikologinja Vesna Andree-Zaimović, novinarka Kristina Ljevak, rediteljka Tanja Miletić-Oručević, preduzetnica Amna Popovac, političarka Besima Borić i Darija Buzaković, direktorica Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil plus".

Darija Buzaković iz Banjaluke prezentovala je priču Hafsat Abiole, mlade žene porijeklom iz Nigerije, koja je beskrajno tešku životnu situaciju preokrenula u svoju pobjedu, kroz neiscrpnu borbu za ljudska prava i prije svega prava žena u Africi. Podjednako snažne emocije izazvala je i priča Mukhtar Mai, Pakistanke koja potiče iz niže kaste, a koju je čitala Selma Spahić. Mukhtar su muškarci iz više kaste višestruko silovali pod krinkom inscenirane porodične osvete. Ona je odlučila da prekine tradiciju po kojoj se žene nakon silovanja ili potpuno izoluju iz javnog života ili se ubiju. Drama "Sedam" do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20.000 ljudi, od Švedske do Avganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije