Pozornica

Ejdus otvorio jubilarno 60. "Sterijino pozorje"

Ejdus otvorio jubilarno 60. "Sterijino pozorje"
Ejdus otvorio jubilarno 60. "Sterijino pozorje"

NOVI SAD - Besjedom velikana srpskog glumišta Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" u režiji Egona Savina, a po tekstu Stevana Koprivice, u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u utorak uveče otvoreno je jubilarno 60. "Sterijino pozorje".

"U korpusu činilaca koji stvaraju teatar postoje raznorodni elementi, koji tu misiju ponekad čine nemogućom, iz jednostavnog razloga što je nastajanje i trajanje pozorišta vrlo često plod nepredvidljivih političkih, ideoloških, kulturoloških, estetskih i drugih ograničenja. Ali, i pored toga, ono opstaje hiljadama godina kao večna vatra", rekao je Ejdus naglasivši u punoj sali da uprkos svim navedenim krizama pozorište doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvijek s ciljem da usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi ponekad i ogorči, ali da u njemu izazove katarzu.

"Državne institucije kulture tavore u pogubljenim kriterijumima vrednosti. Političke elite u takozvanim tranzicionim vremenima kulturu, pa i pozorište, polako ali sigurno osiromašuju, onemogućavaju njegovu transformaciju i negativnom selekcijom rukovodećih kadrova srozavaju njegove umetničke vizije. Pozorišta su postala socijalne ustanove, a umetnici doslovno ekonomski ugrožena kategorija stanovništva", upozorio je u besjedi Ejdus, dvostruki dobitnik Sterijine nagrade.

"Sterijino pozorje" jedan je od najznačajnijih regionalnih i evropskih pozorišnih festivala, a ove godine publika na istom, u selekciji Marine Milivojević-Mađarev, imaće priliku da vidi 16 dramskih predstava, od kojih devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu "Krugovi". O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri, u kojem su Branka Krilović (predsjednica), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović. I ovo jubilarno "Sterijino pozorje", kako već tradicija tog festivala nalaže, imaće bogat prateći program, koji čine "Pozorje mladih", izložbe, promocije i drugi sadržaji. Festival će trajati do 3. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije