Pozornica

"Elementarne čestice" ipak u Dubrovniku

"Elementarne čestice" ipak u Dubrovniku
"Elementarne čestice" ipak u Dubrovniku

DUBROVNIK - Predstava "Elementarne čestice" Mišela Uelbeka, u režiji Ivice Buljana, čija je nedavna najava otkazivanja izazvala burne reakcije u javnosti, ipak će biti igrana na 66. "Dubrovačkim ljetnim igrama".

Program ovog festivala potvrđen je na sjednici Vijeća "Dubrovačkih ljetnih igara" većinom glasova, i to u verziji koja je utvrđena u martu.

Novonastali manjak u finansijskom planu, prouzrokovan povlačenjem Dubrovačko-neretvanske županije kao sufinansijera ovogodišnjeg festivalskog programa, nadoknadiće Ministarstvo kulture Hrvatske i grad Dubrovnik.

Županija je tražila i procjenu rizika postavljanja Uelbekove predstave, nakon čega je MUP Hrvatske utvrdio da bi njeno izvođenje predstavljalo bezbjednosni rizik.

Šefica dramskog programa "Igara" Mani Gotovac izjavila je da se nada da neće doći do negacije Dubrovnika, koji "nosi svoj znak i svoju zastavu libertas". Ona je tada ocijenila i da političari ne žele "blamažu o kojoj govori cijeli svijet" i da su se "uključili razumno u cijelu ovu zbrku, koja je nastala zahvaljujući dubrovačkom županu, koji nije pročitao knjigu i ne zna o čemu priča ili nema dobre savjetnike".

Dubrovački župan Nikola Dobroslavić zauzeo se protiv igranja te predstave, ocjenjujući da je Uelbek autor čiji stavovi o islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste.

Pozorišna adaptacija ovog Uelbekovog romana zamišljena je kao središnja dramska premijera 66. "Dubrovačkih ljetnih igara", a njeno izvođenje planirano je na plaži u Kuparima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije