Pozornica

Glumačka priznanja Stojkoviću i Savanoviću

Glumačka priznanja Stojkoviću i Savanoviću
Glumačka priznanja Stojkoviću i Savanoviću

POŽAREVAC - Predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta RS (NP RS) iz Banjaluke izvedena je u četvrtak naveče u okviru festivala Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" u Požarevcu, a glumci Aleksandar Stojković i Ljubiša Savanović dobili su priznanja za glumce večeri.

Ovo viđenje Nušića, u režiji Nikole Pejakovića, privuklo je veliki broj gledalaca, a ansambl NP RS se prvi put predstavio tamošnjoj publici u najboljem svjetlu.

Nagrađeni glumci, ali i cijeli ansambl ovog komada, nisu krili divljenje što je ovaj festival posvećen upravo onima kojima se na pozornici divimo - glumcima.

"Čitam novine i ne sjećam se kada sam posljednji put pročitao neku kritiku za glumca, uglavnom svi pominju režiju, kontekst, adaptaciju, dramatizaciju i slično. Sve je to bitno, ali, eto, kažem da je lijepo da postoji festival koji je fokusiran na glumce. Drago je nama da kroz našu predstavu dajemo doprinos očuvanju uspomene na velikog glumca Milivoja Živanovića", kazao je Savanović.

O postavci predstave i radu sa Nikolom Pejakovićem, Aleksandar Stojković je kazao da se sve vrijeme vodila neka vrsta borbe između njih i Nušića.

"Mi smo željeli da radimo dramu, a Nušić i njegov izraz nas je stalno vukao u komediju. Pejaković je od nas tražio da budemo smrtno ozbiljni, jer igramo ozbiljne probleme. Često nam je govorio da Nušić nama ništa nije govorio smiješno samo je sve fino zamotao u oblandu, ali kada se ona skine vidi se da mi igramo ljude koji su lešinari", rekao je Stojković.

Komad "Ožalošćena porodica" priča je o "ožalošćenoj" grupi ljudi koja iščekuje nasljedstvo i uveliko dijeli blago koje nije dobila. Pisac je ponudio "galeriju lica male pameti", koji se takmiče lažima i cinizmom. Na čelu skupine je sjajno ostvareni lik Agatona, koji je među njima najdinamičnija ličnost, što znači s najviše plastičnih osobina hipokrizije i beskrupuloznosti kakve može imati jedna mala, ali i lukava pamet. Ovaj komad trebalo je da bude izveden i u petak naveče u Beogradskom dramskom pozorištu.

Gostovanje u Beču

S predstavom "Ženidba i udadba" Narodno pozorište RS gostovaće 4. maja u teatru "Akzent" u Beču. Komedija Jovana Sterije Popovića u režiji Đurđe Tešić, doživjela je brojna izvođenja pred domaćom i publikom u zemlji i regionu. Ovaj komad takođe je ovjenčan mnogobrojnim nagradama na pozorišnim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije