Pozornica

KUD "Čajavec" bolji od ostalih

KUD "Čajavec" bolji od ostalih
KUD "Čajavec" bolji od ostalih

BANJALUKA - Glavnu nagradu 8. internacionalnog festivala folklora "Dukatfest" na takmičarskoj večeri održanoj u ponedjeljak na Trgu Krajine u Banjaluci osvojio je ansambl Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Čajavec" iz Banjaluke.

"Raduje me ova nagrada jer je na domaćem terenu i jer prvi put nastupamo u takmičarskom dijelu 'Dukatfesta'. Ovo je dosad najveće priznanje od kada igram, pored nagrade u Italiji, koju smo dobili prije desetak godina, kada sam počinjao. Večeras sam nastupio u ulozi majstora. Koreografija nam je bila podijeljena u tri grupe u muškom dijelu, pored majstora, tu su još i pekari i seljaci", rekao je Milenko Lale, koji je sa KUD-om "Čajavec" dosad nastupio u oko 18 zemalja, a najudaljenija destinacija bio mu je Šangaj u Kini 2010. godine.

KUD "Čajavec" nagrađen je sa 600 evra, dok je nagrada za autentičnost pripala ansamblu s Kosova i Metohije, a za stil ansamblu iz Italije.

Direktorica "Dukatfesta" Natalija Trivić je kazala da je ovogodišnje izdanje festivala privuklo tradiciju i kulturu iz cijelog svijeta - nastupili su ansambli iz šest zemalja, tako da su posjetioci mogli da vide raznovrsnu kulturu i tradiciju kroz narodnu igru i ples, s tim da je, dodala je, poseban značaj upravo njegov takmičarski karakter.

"Važno je i da smo uspjeli da promovišemo i našu kulturu i tradiciju u stranim zemljama, što nam je bio i cilj, a isto tako da građani komuniciraju s našim članovima kao i ansamblima iz cijelog svijeta jer na taj indirektan način najbolje upoznaju jedni druge i različite kulture", smatra Trivićeva.

Na banjalučkom Trgu Krajine nastupili su i ansambli iz Rusije, Moldavije i Kipra. Svi ansambli imali su muzičku pratnju izvornih narodnih instrumentara.

Simbolika

Stefano Porku iz gradića Elmas sa Sardinije, kojem su se u Banjaluci najviše svidjeli ćevapi, pojasnio je da je tokom nastupa nosio narodnu nošnja iz svog kraja, koja predstavlja muškarca koji je bio obučen kao žena.

"Nosim masku đavola, simbolizujem zlo i na sceni se borim protiv anđela koji simbolizuje dobro, na kraju naravno kao i u svim bajkama gubim jer uvijek pobjeđuje dobro", rekao je Porku, te na pitanje da li bi volio da je on pobijedio u ulozi zla, diplomatski je odgovorio da svi vole da budu pobjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije