Pozornica

"Kauboji" i "Doktor Nušić" trijumfovali na Teatar festu

"Kauboji" i "Doktor Nušić" trijumfovali na Teatar festu
"Kauboji" i "Doktor Nušić" trijumfovali na Teatar festu

BANJALUKA - Predstave "Doktor Nušić", koprodukcija Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, i "Kauboji" Narodnog pozorišta iz Kikinde ravnopravno su podijelile nagradu za najbolju predstavu Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

Stručni žiri u sastavu Dragana Bošković, predsjednica, Predrag Bjelošević, i Nikolina Jelisavac, članovi, pogledao je sve ponuđene komade u selekciji Ljubiše Savanovića i uočio da su sve predstave ispunile jedan od najvažnijih festivalskih uslova - nastojale su da budu angažovane i da odraze savremeni trenutak.

Priznanje za najboljeg reditelja na teatarskom festivalu koji je održavan u Narodnom pozorištu RS otišlo je u ruke Kokana Mladenovića, upravo  zahvaljujući režiji predstava "Doktor Nušić" i "Kauboji".

"Obje predstave, sasvim različite među sobom, Mladenović je pomirio izvrsnim radom sa glumcima, stvarajući predstave u kojima igraju homogeni ansambli", navodi se u saopštenju žirija.

Nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Nenadu Todoroviću za tekst predstave "Hotel Kosovo", a u izvođenju Srpske drame narodnog pozorišta iz Prištine.

Najbolju žensku ulogu na banjalučkom pozorišnom festivalu ostvarila je Hana Selimović, zahvaljujući ulozi Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu" Narodnog pozorišta iz Beograda, dok je najbolji glumac Aleksandar Mihailović, nagrađen za ulogu Dobrivoja u predstavi "Hotel Kosovo".

Takođe, žiri je odlučio da za muziku u predstavama "Doktor Nušić", "Potpuno skraćena istorija Srbije" i "Kauboji" specijalnom nagradom festivala bude nagrađena Irena Popović-Dragović, kompozitor.

Nagrada koju dodjeljuje Radio-televizija Republike Srpske "Korak u hrabrost" pripala je predstavi "Hotel Kosovo". Posljednje takmičarske večeri Teatar festa izvedena je predstava "Kauboji" - izuzetna priča o društvenim marginalcima okupljenim pod skutima jednog malog pozorišta je istovremeno pozorišna, scenska i duboko ljudska. Festival je trebalo da bude završen uručenjem nagrada i koncertom "Džez poezi kabarea".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije