Pozornica

Knjiga o džungli pobjednik festivala

Knjiga o džungli pobjednik festivala
Knjiga o džungli pobjednik festivala

Predstava "Knjiga o džungli" Dječijeg pozorišta RS iz Banjaluke proglašena je najboljom na Susretima pozorišta lutaka BiH u Bugojnu.

Ivor Martinić dobio je nagradu za dramatizaciju, Damir Martinović Mrle i Ivanka Mažurkijević nagradu za muziku, a Đula Cerepeš za koreografiju predstave.

Specijalnu glumačku nagradu je dobila Božana Bijelić za ulogu Bagire, a nagradu za najboljeg muškog glumca Đorđe Janković.

Rukovodioci ove ustanove imaju još jedan razlog za ponos. Naime, u izložbenom salonu Dječijeg pozorišta RS otvorena je izložba pod nazivom "Nebeski pejaž s maskama", slikara Živka Šušnice.

Autor je prije devet godina, kao učesnik saborovanja na Zmijanju, napravio prve dvije slike. Tada je počeo da se bavi pejzažima, što je rezultiralo ovom izložbom.

"Ovi pejzaži nisu obični, oni su vanzemaljski, nebeski pejzaži. Ja sam kolorista, volim boju, volim razigranost. Neki govore da postoje nekakva pravila, na primjer ne ide žuta i zelena i slično. Kod mene tog nema, ja volim sve boje i šarenilo", kaže Šušnica, koji je 12 puta izlagao samostalno i više od 100 puta kolektivno u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više od 20 likovnih kolonija i saborovanja.

Ove nedjelje klasična mađarska epska priča urađena na potpuno novi način "Matej, dječak s guskama" u režiji Atila Fige, svečano će otvoriti 13. međunarodni festival pozorišta za djecu u ovoj banjalučkoj pozorišnoj kući.

Tradicionalna manifestacija trajaće do 2. oktobra, a festival je i ove godine takmičarskog karaktera.

Na daskama ovog teatra svoje predstave izvešće pozorišta iz Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije