Pozornica

Miljka Brđanin-Babić: Najviše mi znače nagrade publike

Miljka Brđanin-Babić: Najviše mi znače nagrade publike
Miljka Brđanin-Babić: Najviše mi znače nagrade publike

Nagrade me uvijek obraduju, posebno one koje dolaze od publike, ali i daju mi jednu vrstu odgovornosti da ih opravdam, kao i da napredujem u svom budućem radu, kazala je Miljka Brđanin-Babić, glumica Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke.

Njoj je na nedavno završenim 30. susretima pozorišta u Brčkom pripala nagrada za najbolju žensku ulogu i po ocjeni žirija, ali i festivalske publike.

Brđanin-Babićeva dobro je poznata publici zahvaljujući ulogama koje iz sezone u sezonu igra na sceni NP RS.

U intervjuu za "Nezavisne" Brđanin-Babićeva ističe da pozorište treba da ima edukativni i umjetnički značaj, te da su umjetnici ti koji su uvijek odraz društva u kojem živimo, s obzirom na to da oni skreću pažnju na neke stvari i daju komentar i na ono dobro i loše u društvu.

NN: Koliko Vam znači priznanje za najbolju žensku ulogu dobijeno na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u našoj zemlji?

BRĐANIN-BABIĆ: Prije svega bih izdvojila nagradu koju mi je dodijelila publika, jer mi i radimo predstavu prvenstveno za publiku i kada ona prepozna kvalitet to glumcu jako mnogo znači. Počastvovana sam što sam dobila i nagradu žirija festivala. Ta priznanja su i jedna vrsta odgovornosti, da opravdam te nagrade i napredujem u svom daljem radu. S predstavom "Četrnaesta" osvojili smo ukupno pet nagrada i sve one su rezultat rada kompletnog autorskog tima ovog komada na čelu s rediteljkom Anom Đorđević, koja je to sve savršeno vodila. To je zajednička igra i mislim da su nagrade zaslužene i da su kruna truda i rada koji smo uložili.

NN: U komadu "Četrnaesta" tumačite više likova. Koliko je glumcu teško da iz jedne uloge pređe u drugu, a da pri tom ostane skoncentrisan?

BRĐANIN-BABIĆ: To jeste najteži glumački zadatak. Uopšteno je rad na ovom komadu bio jako težak i naporan, u smislu kreativnog rada jer je i pristup potpuno drugačiji. To je dokumentaristički način igre i bio je nešto novo za naš ansambl. Iz jedne rečenice prelazite u drugu, ali nakon dva mjeseca rada i proučavanja i navikavanja na takvu vrstu glumačke igre, prihvatite je i nađete rješenje da to radite na lakši način. Neophodni su velika koncentracija, trud i posvećenost i bez toga je nemoguće odigrati ovaj komad. Stalno morate misliti na sljedeći korak, ali smo na kraju došli do jednog dobrog rezultata i ja se radujem svakom novom igranju te predstave i prosto svaki lik u tom komadu koji igram mi je sve draži i draži.

NN: Kolika je odgovornost raditi komad koji se bavi istorijskim činjenicama, kao što je to slučaj s predstavom "Četrnaesta", koja donosi priču o sarajevskom atentatu?

BRĐANIN-BABIĆ: Velika je odgovornost raditi ovakvu predstavu, jer igrati likove koji su postojali u našoj istoriji je jako teško. Dajete neku vrstu odgovornosti za njihova djela, za ideale za koje su se borili i mislim da je ovaj komad potreban i NP RS i našem narodu jer smo dužni i odgovorni da ispričamo istoriju koja se nekada dešavala. Dužni smo da damo neki svoj pečat na tu priču i da otvorimo neka nova pitanja povodom te priče. Mi ne stajemo na bilo čiju stranu u toj predstavi, niti promovišemo nešto, samo govorimo istorijske činjenice i dajemo publici mogućnost da sama shvati ono što se dešavalo. Možda na neki način održavamo jedan istorijski čas, koji će iznijeti neke stvari kojih ljudi nisu svjesni da su se dešavale.

Premijera predstave "Izgubljeni u Bruklinu"

Predstava "Izgubljeni u Bruklinu" u režiji Vladimira Đorđevića biće premijerno izvedena u utorak naveče u 20.30 na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

"Izgubljeni u Bruklinu" je priča o srpskim imigrantima koji se bore za opstanak u SAD. Rade izuzetno teške fizičke poslove i tako se probijaju kroz život i pokušavaju da ostvare neki svoj životni uspjeh i cilj.

Osim što potpisuje režiju za ovaj komad, Đorđević tumači jednu od uloga, a pored njega u predstavi glumi i Željko Erkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije