Pozornica

Muzička predstava "Hekuba" na bini SARTR-a

Muzička predstava "Hekuba" na bini SARTR-a
Muzička predstava "Hekuba" na bini SARTR-a

Grčka predstava "Hekuba" biće sutra premijerno izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kao dio programa festivala "Sarajevska zima".

Riječ je o multikulturnoj muzičkoj predstavi, zasnovanoj na istoimenoj Euripidovoj tragediji, a koju su napisali grčki umjetnici te umjetnici imigranti koji žive u Grčkoj.

Ova višejezična predstava uključuje grčke, albanske i afričke tekstove, kao i žalopojke i useljeničke pjesme.

Posmatrano očima umjetnika i koristeći drevnu tragediju za osnovu, performans je u potrazi za odgovorom na patnju koja proizilazi iz straha Drugog, Stranca, Imigranta, i predstavlja potrebu za novim identitetom i osnovu pripadnosti Drugoga.

Enke Fecolari je radio režiju, ali i rasvjetu predstave, a njegovi pomoćnici su Marianti Gramatikou i Marina Kanelopoulou.

Dramaturg "Hekube" je Natali Minioti, dok je Asi Dimitrolopoulou zadužen za scenografiju i kostime.

Glavne uloge povjerene su Androniki Mertiti, Stefanosu Mouagiju, Vefi Redi, Kostisu Seiridakisu.

Monologe iz "Hekabe" na novogrčki je preveo Spiros Evagelatos, a svi ostali tekstovi i pjesme prevedeni su na grčki i druge jezike od strane umjetnika.

"Hekaba" je projekat urađen u produkciji "Highway" u saradnji s "Cultural Haunt of Albanian immigrants in Greece", u okviru Festivala civilizacija, a premijerno je prikazan u "Theseion" pozorištu,

Početak predstave zakazan je za 20 časova, cijena ulaznica iznosi osam KM, a pet KM plaćaju studenti, penzioneri i grupne posjete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije