Pozornica

Opera i balet na otvorenom

Opera i balet na otvorenom
Opera i balet na otvorenom

BEČ - Trg ispred Državne opere (Staatsoper) u Beču biće tokom aprila, maja i juna ispunjen operom i baletom iz ove vrhunske kuće muzike.

Naime, čelnici Opere odlučili su da tokom proljeća, ali i u septembru, posredstvom LED ekrana prenose sve sadržaje koji se u pomenutom periodu budu održavali u unutrašnjosti Staatsopere.

Ispred Opere je postavljeno LED platno površine 50 kvadratnih metara. Pet HD kamera snimaće opere ili balete, a poseban režiser je zadužen da publika ispred zgrade doživi najbolji mogući prenos uživo.

Zahvaljujući projektu "Wiener Staatsoper live", Državna opera nastoji privući novu publiku i potvrditi svoj rejting jedne od najboljih operskih kuća na svijetu.

"Od početka aprila do kraja sezone u junu, te ponovo u septembru, publika će na otvorenom moći da prati 80 predstava. U aprilu su, između ostalog, na programu opere 'Elektra', 'Kavalir s ružom' Ričarda Štrausa i Donizetijeva opera "Anna Bolena" s operskom divom Anom Netrebko u glavnoj ulozi", saopštili su iz ove ugledne kuće.

Najiščekivanija predstava u maju je Verdijev "Nabucco" sa slavnim tenorom Plasidom Domingom u glavnoj ulozi. Ovu operu publika ispred zgrade može pratiti 10, 14. i 22. maja.

Jun je u znaku Mocarta, Betovena i baletskog dragulja "Nurejew Gala".

Internacionalni izvođači, režiseri i scenaristi smatraju bečku Državnu operu prvom adresom visoke umjetnosti. Zgradu su konstruisala dvojica arhitekata Avgust Zikar i Edvard van der Nil, a podignuta je između 1863. i 1869. godine kao jedno od prvih velelepnih zdanja na tek postavljenoj ulici Ringštrase.

Osim po bogatom repertoaru, bečka Državna opera poznata je i po dječjim operskim izvedbama, kao što je "Petar Pan", te po tradicionalnom Operskom balu, koji se svake godine održava i koji sada ima svoje pandane po cijelom svijetu.

Bogat repertoar bečka Državna opera dokazuje sa preko 50 produkcija, koliko ih je svake godine uvršteno u program. Zbog toga se u njoj mogu gotovo svaki dan deset mjeseci u godini održavati opere.

Nema sumnje da će svi turisti, kojih je u Beču uvijek veliki broj, imati priliku da uživaju u jedinstvenom spektaklu na Karajan-Platz trgu i to potpuno besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije